Moonov savjetnik: Pogrešan američki pristup ‘sve ili ništa’

Samit Donalda Trumpa i Kim Jong-una u Vijetnamu nije uspio iznjedriti dogovor (Arhiva)

Moon Chung-in, savjetnik južnokorejskog predsjednika Moon Jae-ina za nacionalnu sigurnost, u utorak je izjavio kako Sjedinjene Američke Države trebaju tražiti postepenu denuklearizaciju Sjeverne Koreje, jer strategija “sve ili ništa” neće pomoći u napretku pregovora.

Predsjednik SAD-a Donald Trump i sjevernokorejski vođa Kim Jong-un održali su drugi samit prošlog mjeseca, na kojem je SAD zahtijevao gašenje nuklearnog programa u zamjenu za sigurnosne garancije i ukidanje sankcija.

No, pregovori u Vijetnamu prekinuti su bez dogovora, iako su se dvojica vođa rastali u dobrim odnosima.

Moon Chung-in je rekao kako su obje strane krive za raspad pregovora, no SAD je, čini se, zaoštrio svoj stav te pozvao Sjevernu Koreju na potpunu denuklarizaciju uprkos prethodnim prijedlozima da pristaje na djelomični pristup.

‘Tražili pretjerane ustupke’

“Sjedinjene Amričke Države od Sjeverne Koreje su tražile pretjerane ustupke za postizanje velikog dogovora, a s druge strane, Kim je bio previše samouvjeren da će nagovoriti Trumpa na ono što želi zbog gašenja nuklearnog kompleksa Yongbyon”, kazao je on.

Moon Chung-in se pozvao na govor američkog zvaničnika za nuklearna pitanja Stephena Bieguna na Univerzitetu Stanford, u kojem se obavezao na prihvatanje obostranih obaveza i “plan pregovora i deklaracija”.

No, u Vijetnamu je američka strana napravila korak unatrag i pozvala na sveobuhvatan dogovor, naglasio je Moon Chung-in.

Zaključio je kako bi Sjeverna Koreja imala postignut dogovor da je ponudila gašenje i drugih kompleksa za obogaćivanje uranijem, a ne samo glavnog kompleksa u Yongbyonu.

Izvor: Agencije