Moon za mirovni sporazum sa Sjevernom Korejom

Sjeverna i Južna Koreja i dalje su tehnički u ratu s obzirom na to da sukob koji je trajao od 1950. do 1953. nije okončan mirovnim sporazumom nego primirjem (EPA)

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in rekao je u četvrtak da bi trebalo postići mirovni sporazum kako bi se konačno službeno završio Korejski rat, u vrijeme kad se približavaju samiti Sjeverne i Južne Koreje, kao i Sjeverne Koreje i Sjedinjenih Američkih Država.

“Primirje koje se vuče već 65 godina trebalo bi završiti”, rekao je on predstavnicima medijskih kuća dodajući: “Treba pokušati postići mirovni sporazum”, prenosi Hina.

Južna Koreja objavila je u srijedu da razmatra da pretvori desetljećima staro primirje sa Sjevernom Korejom u mirovni sporazum, dok se priprema za samit Sjever – Jug ovog mjeseca.

Sjeverna i Južna Koreja i dalje su tehnički u ratu  obzirom na to da sukob koji je trajao od 1950. do 1953. nije okončan mirovnim sporazumom nego primirjem.

Demilitarizirana zona, koja dijeli Korrejski poluotok i u kojoj će biti održan samit dvije Koreje 27. aprila, prostor je pun mina i utvrda.

Međutim, Moon je kazao da će odluka o mirovnom sporazumu ovisiti i o tome je li Pjongjang spreman na denuklearizaciju.

Želja za denuklearizacijom

Južnokorejski i kineski zvaničnici smatraju da je Kim spreman na taj korak, koji bi značio i povlačenje američkih trupa i učinio nepotrebnim američki nuklearni kišobran nad Južnom Korejom.

“Sjeverna Koreja izražava želju za potpunom denuklearizacjijom”, rekao je Moon.

Washington kaže da traži potpunu, provjerljivu i nepovratnu denuklearizaciju Sjeverne Koreje.

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u srijedu da će kampanja maksimalnog pritiska na Sjevernu Koreju biti nastavljena dok Pjongjang ne odustane od nuklearnog oružja.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare s japanskim premijerom Shinzom Abeom na Floridi, Trump je rekao: “Moramo okončati nuklearno oružje, idealno, u svim dijelovima svijeta.”

Trump je izrazio nadu da će planirani susret sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong-unom, na kojem će se razgovarati o denuklearizaciji, biti uspješan, a u suprotnom će ga napustiti.

Izvor: Agencije