Moon: Trump će odgovoriti na očekivanja Kima nakon denuklearizacije

Donald Trump ima veoma dobro mišljenje o predsjedniku Kim jong-unu i kaže da ga voli, rekao je Moon Jae-in (EPA)

Američ,ki predsjednik Donald Trump će odgovoriti na očekivanja sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una ako ovaj ispuni svoja obećanja o denuklearizaciji, rekao je južnokorejski predsjednik Moon Jae-in nakon razgovora održanih na rubu samita G20 u Buenos Airesu.

U trenutku kada diplomati nastoje organizirati drugi susret Trumpa i Kima, južnokorejski predsjednik je prenio novinarima poruku koju je američki predsjednik preko njega uputio sjevernokorejskom čelniku, prenosi Hina.

“Poruka je da predsjednik Trump ima veoma dobro mišljenje o predsjedniku Kimu i da ga voli. Želi da predsjednik Kim provede u djelo preostali dio njihovog dogovora i onda će učiniti što predsjednik Kim želi”, rekao je Moon za novinsku agenciju Yonhap dok je putovao na Novi Zeland.

Trump je na samitu G20 koji se u subotu završio u Buenos Airesu razgovarao s Moonom i kineskim predsjednikom Xi Jinpingom, čija je zemlja saveznica Sjeverne Koreje.

Susret moguć naredne godine

Američki predsjednik je u subotu potvrdio da se nada da će se početkom 2019. godine drugi put sastati s Kimom, nakon njihovog historijskog susreta na vrhu u Singapuru u junu.

Sjevernokorejski vođa dopustit će istražiteljima pristup u zatvoreni glavni nuklearni kompleks u Jongbjonu, saopćila je ranije južnokorejska agencija Yonhap, pozivajući se na visoke diplomatske izvore.

Kim je ranije izrazio otvorenost prema ideji zatvaranja nuklearnog postrojenja ako Washington poduzme “odgovarajuće” mjere, ali nije spominjao dozvolu pristupa istražiteljima koji bi to potvrdili.

Izvor: Agencije