Moon: Počelo trajno pomirenje Južne i Sjeverne Koreje

Moon Jae-in, Kim Jong-un, Južna Koreja, Sjeverna Koreja
Dva lidera treći put su se sastali u septembru (EPA)

Predsjednik Južne Koreje Moon Jae-in izjavio je kako su njegova zemlja i Sjeverna Koreja obećale okončati vojne nesuglasice te da je počeo put potpunog uništenja nuklearnog oružja i uspostavljanja trajnog mira.

Novinska agencija Yonhap javila je kako je Moon prisustvovao programu Međunarodnog pregleda mornarice Južne Koreje.

“Južna i Sjeverna Koreja su obećale okončati vojne nesuglasice i počeo je put potpunog uništenja nuklearnog oružja i uspostavljanja trajnog mira”, kazao je Moon, kako prenosi Anadolija.

‘Moramo imati snažnu obranu’

Poručio je kako put koji vodi prema miru neće biti lagan, ali da će Južna Koreja ići njim do kraja te je ukazao na važnost jake vojske u poticanju i izgradnji mira.

Istaknuo je da će mornarica Južne Koreje biti ojačana.

“Ono što moramo imati, kako bismo ispunili cilj mira i blagostanja, jest snažna sposobnost obrane”, smatra Moon.

Predsjednik Južne Koreje Moon Jae-in i sjevernokorejski lider Kim Jong-un 27. travnja sastali su se u demilitariziranoj zoni Panmunjom.

Krajem summita, priopćeno je kako je postignut dogovor o početku pregovora za potpunu denuklearizaciju Korejskog poluotoka i pretvaranje trenutačnog primirja u trajni mir.

Moon i Kim sastali su se i 26. svibnja, kada su razgovarali o mirovnom procesu između dvije zemlje.

Treći susret u septembru

Lideri Sjeverne i Južne Koreje po treći put su se sastali u rujnu i objavljen je zajednički dokument kojim je obećano da će biti nastavljeni zajednički napori za postizanje mira između dvije zemlje.

Rečeno je kako će, ukoliko SAD poduzme potrebne korake, Sjeverna Koreja poduzeti više koraka kada je riječ o denuklearizaciji poluotoka.

Istaknuto je i da će Sjeverna Koreja i Južna Koreja na međunarodnim sportskim natjecanjima nastaviti zajedno nastupati te da će zajedno raditi kako bi bili domaćin Ljetnih olimpijskih igara 2032. godine.

Izvor: Agencije