Moon: Opasne igre Sjevera

Sever pokušava da osigura poziciju za nastavak razgovora, ocijenio je Moon (EPA)

Predsjednik Južne Koreje Moon Jae-in upozorio je Sjevernu Koreju da bi ispaljivanje projektila moglo da oteža nastavak dijaloga.

“To može da predstavlja kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda koje zabranjuju Sjevernoj Koreji da koristi balističke rakete, ali je još rano za donošenje zaključaka”, rekao je Moon u specijalnom obraćanju javnosti nekoliko sati nakon što je Pjongjang ispalio dvije rakete, prenosi Tanjug.

On je dodao da Sjever izgleda pokazuje nezadovoljstvo zato što je propao samit u Hanoju između lidera Kim Jong-una i američkog predsjednika Donalda Trumpa krajem februara, prenosi Yonhap.

Pozicija za razgovor

“Sjever također pokušava da osigura poziciju za nastavak razgovora”, ocijenio je Moon, te dodao da se njihov sjeverni susjed očigledno uzdržava od stvaranja vojne prijetnje, ukazujući na to da je aktivnost Pjongjanga nakon lansiranja drugačija od ranijih obrazaca preduzimanja provokativnih radnji i hvalisanja ili preuveličavanja vlastitih vojnih sposobnosti.

Sjeverna Koreja lansirala je u četvrtak neidentificirani projektil, manje od sedam dana nakon što je lider te zemlje Kim Jong-un nadgledao testno ispaljivanje više raketa, saopćio je ranije Glavni štab vojske Južne Koreje.

Projektil je ispaljen sa sjeverozapadne lokacije Sino-ri prema istoku, dodaje se u saopćenju bez navođenja više detalja, prenosi Tanjug.

Agencija Reuters podsjeća da je Sjeverna Koreja prošle sedmice lansirala više raketa i barem jedan projektil kratkog dometa s istočne obale u okean.

Izvor: Agencije