Moon će dočekati Kima na liniji razgraničenja

U Kimovu čast će se postrojiti počasna garda i svečanost dobrodošlice bit će upriličena na trgu u Panmunjomu (EPA)

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in dočekat će u petak na granici između dvije države sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una, koji će preći liniju razgraničenja kako bi ušao u Južnu Koreju radi prvog samita između dvije strane u više od deset godina, saopćio je Seul.

Moon će simbolično dočekati gosta na samoj granici dvije Koreje u demilitariziranoj zoni u 2:30 sati po srednjoevropskom vremenu, rekao je predstojnik ureda južnokorejskog predsjednika Im Jong-seok.

Kad Kim prijeđe liniju vojnog razgraničenja bit će prvi sjevernokorejski čelnik koji će stupiti na južnokorejsko tlo nakon završetka Korejskog rata prije 65 godina, prenosi Hina.

U Kimovu čast će se postrojiti počasna garda i svečanost dobrodošlice bit će upriličena na trgu u Panmunjomu, selu na granici gdje će se održati samit i gdje je 1953. potpisano primirje. Dvojica čelnika pješice će se uputiti prema Kući mira u Panmunjomu gdje će se održati službeni razgovori.

Prije jutarnjeg sastanka, koji je predviđen za 3:30 sati po srednjoevropskom vremenu, sjevernokorejski čelnik će se upisati u Zlatnu knjigu, dodaje Im.

Zajednički ručak

Dvojica čelnika odvojeno će ručati nakon završetka prvog dijela razgovora, a prije popodnevne sjednice u Kući mira Kim i Moon će zasaditi drvo na liniji razgraničenja kao simbol “mira i napretka”.

Nakon potpisivanja dogovora očekuje se zajedničko saopćenje, navodi isti izvor.

Nakon završetka samita priredit će se svečana večera s oproštajnom ceremonijom nakon čega se Kim Jong-un vraća u Sjevernu Koreju.

U sjevernokorejskom izaslanstvu, koje će pratiti Kima, bit će devet dužnosnika, među kojima sestra sjevernokorejskog čelnika Kim Yo-jong, njegova bliska savjetnica koja ga je zastupala na Zimskim olimpijskim igrama, dodaje Im.

Izvor: Agencije