Oglasi

Moody’s povećao kreditni rejting Crne Gore

Kreditna agencija je potvrdila ocjenu rejtinga B1, uz značajnu izmjenu izgleda sa pozicije 'stabilan' u 'pozitivan'.
Očekivanja analitičara iz Moody'sa su da će crnogorska ekonomija ostvariti potencijalni rast oko 3,5 postoEPA

Kreditna rejting agencija Moody’s povećala je kreditni rejting Crne Gore, pa je u novom izvještaju potvrđena ocjena rejtinga B1, uz značajnu izmjenu izgleda sa pozicije "stabilan" u "pozitivan", javlja Anadolija.

Navedena izmjena, kako je ocijenjeno iz Ministarstva finansija Crne Gore, signal je povjerenja investitora u ekonomski napredak ove zemlje, kao i podrške mjerama stabilizacije javnih finansija koje provode Ministarstvo finansija i Vlada.

"Prema procjenama analitičara pomenute agencije, ključni pokretači za promjenu crnogorskog profila na pozitivan karakteriše povoljna srednjoročna perspektiva ekonomskog rasta Crne Gore, podržana strukturnim reformama, napredak u pogledu pregovora o pristupanju zemlje Evropskoj uniji i značajnih investicionih projekata u sektoru transporta, turizma i energetike", saopćeno je iz Ministarstva finansija.

Potencijalni rast oko 3,5 posto

"Vladine mjere konsolidacije poboljšavaju fiskalnu poziciju Crne Gore, a efektivne mjere Vlade u oblasti upravljanja javnim dugom smanjenju rizik srednjoročnog refinansiranja u Crnoj Gori."

Očekivanja analitičara iz Moody'sa su, kako je saopćeno, da će crnogorska ekonomija ostvariti potencijalni rast oko 3,5 posto, a projekat izgradnje auto-puta karakteriziraju kao potencijal za dodatno unapređenje pozicije Crne Gore.

Kako se navodi u Izvještaju, Crna Gora je ostvarila napredak u provedbi značajnih mjera fiskalne konsolidacije, koje uključuju veće prihode i smanjenje rashoda, kao i započete strukturne reforme u penzionom sistemu i javnoj upravi. 

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.