Moody’s povećao kreditni rejting Crne Gore

Očekivanja analitičara iz Moody'sa su da će crnogorska ekonomija ostvariti potencijalni rast oko 3,5 posto (EPA)

Kreditna rejting agencija Moody’s povećala je kreditni rejting Crne Gore, pa je u novom izvještaju potvrđena ocjena rejtinga B1, uz značajnu izmjenu izgleda sa pozicije “stabilan” u “pozitivan”, javlja Anadolija.

Navedena izmjena, kako je ocijenjeno iz Ministarstva finansija Crne Gore, signal je povjerenja investitora u ekonomski napredak ove zemlje, kao i podrške mjerama stabilizacije javnih finansija koje provode Ministarstvo finansija i Vlada.

“Prema procjenama analitičara pomenute agencije, ključni pokretači za promjenu crnogorskog profila na pozitivan karakteriše povoljna srednjoročna perspektiva ekonomskog rasta Crne Gore, podržana strukturnim reformama, napredak u pogledu pregovora o pristupanju zemlje Evropskoj uniji i značajnih investicionih projekata u sektoru transporta, turizma i energetike”, saopćeno je iz Ministarstva finansija.

Potencijalni rast oko 3,5 posto

“Vladine mjere konsolidacije poboljšavaju fiskalnu poziciju Crne Gore, a efektivne mjere Vlade u oblasti upravljanja javnim dugom smanjenju rizik srednjoročnog refinansiranja u Crnoj Gori.”

Očekivanja analitičara iz Moody'sa su, kako je saopćeno, da će crnogorska ekonomija ostvariti potencijalni rast oko 3,5 posto, a projekat izgradnje auto-puta karakteriziraju kao potencijal za dodatno unapređenje pozicije Crne Gore.

Kako se navodi u Izvještaju, Crna Gora je ostvarila napredak u provedbi značajnih mjera fiskalne konsolidacije, koje uključuju veće prihode i smanjenje rashoda, kao i započete strukturne reforme u penzionom sistemu i javnoj upravi. 

Izvor: Agencije