Moody's potvrdio ocjenu kreditnog rejtinga B1 za Crnu Goru

Eksperti agencije Moody's za Crnu Goru predviđaju snažan poslovni ciklus (EPA)

Kreditna rejting agencija Moody's je u novom izvještaju potvrdila ocjenu rejtinga B1 za Crnu Goru, uz zadržavanje izgleda – pozitivan.

Iz Ministarstva finansija Crne Gore saopćeno je da je takav kreditni rejting rezultat, prije svega, visokog rasta bruto domaćeg proizvoda – BDP po stanovniku, institucionalnog jačanja podržanog perspektivom pridruživanja Evropskoj uniji, privlačnosti za strane direktne investicije, kao i značajnih investicionih projekata u sektoru transporta, turizma i energetike, prenosi Anadolija.

“Istovremeno, pozitivni izgledi uz rejting B1 odražavaju povoljne srednjoročne izglede zemlje, podržane adekvatnim strukturnim reformama, ali i mjere konsolidacije koje Vlada u kontinuitetu provodi, a kojima se doprinosi jačanju fiskalne pozicije Crne Gore”, navodi se u saopćenju.

Pored toga, Vlada je preduzela efektivne mjere za značajno smanjenje rizika srednjoročnog refinansiranja duga.

“U izvještaju se navodi da je rast BDP-a u prošloj godini od 4,9 odsto vođen, prije svega, investicijama, ali i još jednom godinom rekordne turističke sezone. Osim toga, pozitivna kretanja na tržištu rada su, uz rast zaposlenosti, podržala rast potrošnje domaćinstava, dok je priliv stranih direktnih investicija bio nešto niži u odnosu na prethodnu godinu, ali uz zadržavanje i dalje visokog nivoa od devet odsto BDP-a”, saopćeno je iz Ministarstva finansija.

‘Snažan poslovni ciklus’

Također, eksperti te kreditne agencije u izvještaju navode da će slabiji globalni ekonomski izgledi doprinijeti nižim stopama rasta.

I pored navedenog, za Crnu Goru predviđaju snažan poslovni ciklus, uz stope rasta na nivou od tri posto u ovoj i 3,2 posto u 2020. godini, odnosno iznad desetogodišnjeg historijskog prosjeka od 1,9 posto.

“Kao važna okosnica budućeg razvoja Crne Gore i daljeg poboljšanja kreditnog rejtinga navodi se jačanje konkurentske pozicije koje će se ostvariti implementacijom projekata u sektorima turizma i energetike, kao i ublažavanjem eksternih rizika”, rekli su iz Ministarstva finansija.

U ovogodišnjem izvještaju Moody'sa istaknuto je da je Crna Gora vodeća zemlja u procesu pridruživanja EU među balkanskim zemljama, što predstavlja dalji podsticaj za unaprjeđenje vladavine prava i institucionalnih kapaciteta u narednim godinama.

“Od početka pregovora o pridruživanju EU u junu 2012. godine, Crna Gora je otvorila 32 od 33 pregovaračkih poglavlja i ima tri privremeno zatvorena poglavlja”, zaključuje se u saopćenju.

Izvor: Agencije