Oglasi

Moody's: Hrvatski rejting na nivou 'smeća'

Saborski zastupnici iz više stranaka uputili kritike Vladi i rekli da je ocjena očekivana.

Agencija Moody's snizila je u petak kreditni rejting Hrvatske na Ba1, navodeći kao razlog slabe izglede za privrednim rastom i nedostatak fiskalne fleksibilnosti Vlade.

Rejting je snižen s Baa3 na Ba1. Kreditni rejting Ba1 dodjeljuje se ekonomijama čija kreditna sposobnost ima spekulativne elemente i znatan rizik, a naziva se nivoom "junk" , odnosno "smeće".

To je najgori kreditni rejting hrvatske od 1997. godine, prenose hrvatski mediji.

Nepovoljan privredni ambijent

Moody's je također promijenio i izglede za hrvatski rejting s negativnih na stabilne, istakvši da postoji tek ograničeni rizik da dođe do značajnog pogoršanja Vladine fiskalne pozicije i zaduženosti.

„Vladin kapacitet za rebalansiranjem privrede prema izvozu, istinski je ograničen. Očekivani ulazak zemlje u Evropsku uniju u julu 2013. godine pozitivni je razvoj događaja, no evropsko okruženje i reformska inercija Vlade, vjerojatno će ograničiti koristi za koje se obično vjeruje da bi trebale porasti“, navodi se u saopćenju te agencije za kreditni rejting.

Drugi poticaj za snižavanje kreditnog rejtinga Hrvatske bile su kočnice fiskalnoj konsolidaciji, nepovoljan privredni ambijent i nedostatak fiskalne fleksibilnosti Vlade, zajedno sa relativno visokim nivoom zaduženosti, navodi Moody's.

Treći poticaj za takvu odluku jeste slabljenje kreditne metrike Hrvatske u odnosu na slične sisteme, posebno njezina eksterna osjetljivost i fiskalna pozicija.

„Vladina fiskalna metrika također je slabija, dok dug opće države premašuje nivoe zaduženja onih država koje imaju Baa3 rejting“, navodi se u saopćenju.

Sabor: Kritike Vladi

Ocjena agencije Moody's nije iznenadila poslanike u hrvatskom Saboru.

"Pad rejtinga je očekivan. Ovo je nekompetentna Vlada, a kakva Vlada, takav rejting", rekao je Boro Grubišić iz Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje.

I Jadranka Kosor (Hrvatska demokratska zajednica) smatra da su svi pokazatelji tako loši da je i ocjena Moody'sa bila očekivana, te da bi  ocjena bila i gora da se ne očekuje ulazak Hrvatske u EU u julu.

"Ne mogu zamisliti kakve bi posljedice izazvala bilo kakva odgoda ulaska", rekla je Kosor.

Damir Kajin iz Kluba nezavisnih kazao je kako je nakon donošenja ovogodišnjeg državnog budžeta bilo za očekivati da će Hrvatskoj pasti kreditni rejting, a laburista Nikola Vuljanić da rejting agencije ne ocjenjuje državu, nego politiku Vlade.

"Mi to uzimamo srcu, kao da nas ocjenjuju. Nismo mi smeće, smeće je politika Vlade. Kazao je to čitav svijet i mi u Parlamentu, i svaki dan se to pokazuje", kazao je Vuljanić.

Pad kreditnog rejtinga nije iznenadio ni Jozu Radoša (Hrvatska narodna stranka).

"Znamo da smo visoko zaduženi, da nismo uspjeli povećati zaposlenost i investicije, da imamo preveliku javnu potrošnju, prema tome, procjene agencije su vrlo logične", rekao je Radoš, dok je njegov saborski kolega Ivo Jelušić (Socijaldemokratska partija) kazao da je, nakon slične odluke agencije Fitch, očekivao reakcije drugih agencija.

Ministar finansija Slavko Linić rekao je da je ovo sniženje rejtinga razlog da Vlada ostane na razmišljanju da u prvom kvartalu razmotri budžet za 2013. i eventualno pristupiti rebalansu, te potraži moguća smanjenja rashoda, jer realno nema mogućnosti za povećanje prihoda.

Jednim od rješenja smatra uvođenje poreza na nekretnine kojim bi Vlada supstituirala pad prihoda nužnih za funkcioniranje zdravstvenog sistema. Upravo porez na nekretnine, koji bi plaćali bogatiji građani i preduzeća čija imovina nije u funkciji, zatvorili bi poreznu rupu nastalu smanjenjem doprinosa, smatra hrvatski ministar financija.

Izvor: Agencije