Montijeva budućnost i dalje neizvjesna

Glasanje u italijanskom Senatu o budžetu za sljedeću godinu, što se očekivalo do kraja sedmice, odgođeno je do daljnjega. Takvo odugovlačenje nametnulo je pitanje hoće li premijer Marijo Montiji otići ranije no što je planirao.

Na ulicama Rima vlada božićni ugođaj, na kojima se ne primijeti politička kriza koja vlada u zemlji.

Zato je u Senatu, Ggornjem domu Parlamenta, uzbudljivo. Odgođeno je izjašnjavanje o budžetu Italije za 2013. godinu. Dominiraju pauze. Sjednica je prolongirana dva puta. I bit će opet, rečeno je, nastavljena. Veliko pitanje s kakvim ishodom.

Jer, iz stranke Silvija Berlusconija, Narod slobode, ponavaljaju, njima se ne žuri s usvajanjem budžeta, što je dovoljno za izazivanje burnih reakcija.

Senator Demokratska partija Claudio Micheloni je iznio svoje mišljenje: “U zadnjih 20 godina dobro je dokumentirano da su u Narodu slobode više zainteresirani za svoju sudbinu, nego za sudbinu države. Ako su spremni voditi zemlju u institucionalnu prazninu, to je još jedna demonstracija njihove neodgovornosti. Mislim kako moramo glasati o budžetu što prije.”

Analitičari kažu – budžet bi mogao proći Senat bez problema. Onda se sva priča prebacuje na Donji dom Parlamenta, koji donosi konačno odobrenje budžeta.

Premijer Monti najavio je, kada prođe budžet, podnosi ostavku. Ali, kako ništa nije sigurno, Monti je odgodio obraćanje naciji krajem godine. Tu se očekuje njegov stav – hoće li učestvovati na izborima naredne godine, koji bi trebali biti održani u februaru.

Traženje glasova

“Monti, kao svaki drugi Italijan, ima pravo biti kandidat, no mora proći kroz kampanju, tražiti glasove. Mislim kako nema hrabrosti to učiniti. Ne mogu ga vidjeti kako obilazi zemlju, u potrazi za glasovima”, ocijenio je senator iz Sjeverne lige Roberto Castelli.

Ankete govore kako su mnogi u Italiji protiv Montijeve kandidature za drugi mandat na mjestu premijera. Međutim, mnogi u međunarodnoj zajednici željeli bi da nastavi provoditi ekonomske reforme. Jer, prije 13 mjeseci izvukao je Italiju sa ivice finansijske krize.

Gianpiero d'Alia je kazao: “Učinak Motnija će biti koristan. Za godinu dana, vodeći Vladu, napravio je puno na uređenju države. To iskustvo se mora nastaviti.”

Građani Rima različito razmišljaju kada ih se pita šta misle o vladavini Marija Montija.

“Ne bih glasao za njega. Napravio je nešto dobro što se tiče odnosa Italije s Evropskom unijom (EU), ali je uništio italijanske porodice. Osiromašio nas je”, rekao je stanovnik Rima Aldo Martini.

Ali, jasni su što misle o povratku Berlusconija.

Stanovnica Rima Virginia Coletti je kazala: “Svako bi bio bolji od Berlusconija.”

Iz Montijevog kabineta, za sada odlučno kazuju, nikakve planove o političkoj budućnosti neće iznositi prije usvajanja budžeta Italije za 2013. godinu.

Izvor: Al Jazeera