Monti protiv odbacivanja rezultata

Premijer Monti je rekao da je Italija još uvijek na početku strukturnih reformi potrebnih da se zemlja učini konkurentnijom (Reuters)

Italijanski premijer Mario Monti u četvrtak je upozorio Italijane da ne odbace rezultate koje je postigla njegova tehnokratska Vlada, a italijanski Parlament napravio još jedan korak prema usvajanju budžeta za 2013. godinu, što će otvoriti put izborima u februaru, prenosi Hina.

Tužilaštvo traži zatvor za Berlusconija

Italijansko tužilaštvo zatražilo je u četvrtak jednogodišnju kaznu zatvora za bivšeg premijera Silvija Berlusconija, zbog navodne uloge u objavljivanju transkripta tajnih snimaka u listovima koje izdaje njegova medijska imperija.

Tužilac Maurizio Romanelli zatražio je ovu kaznu na suđenju Berlusconiju i njegovom bratu, izdavaču lista Il Giornale.

Tužioci su zatražili tri godine i tri mjeseca zatvora za Paola Berlusconija.

Optužnica se odnosi na slučaj iz 2005. godine, kada su objavljeni transkripti snimaka koji su bili dio istrage o poslovnim neregularnostima, prenosi AP.

Berlusconijev advokat optužio je sud za pokušaj izricanja presude po ubrzanom postupku da bi izvršio utjecaj na izbore koji se očekuju u februaru.

Advokat Niccolo Ghedini godinama tvrdi da su Berlusconijevi razgovori objavljeni bez sudskih istraga.

“Bilo bi neodgovorno baciti mnoge žrtve koje su Italijani podnijeli”, rekao je Monti u govoru u gradu Melfiju.

Rezultati tih žrtava lako bi mogli biti “izbrisani” ako birači dopuste da ih se zavede predizbornim obećanjima, koja su “daleko od stvarnosti”, rekao je u izjavi koja je, kako se čini, usmjerena na čelnika desnog centra Silvija Berlusconija.

Montijev prethodnik Belrusconi, koji je podnio ostavku u novembru prošle godine, kada se Italija našla pred dužničkom krizom, obećao je odmah ukinuti porez na nekretnine koji je uveo Monti i smanjivati poreze za po jedan posto svake godine nakon toga.

Očekivanje objave

Montijeve riječi mogle bi biti prvi istup njegove predizborne kampanje.

Općenito se očekuje da će ovog vikenda Monti objaviti svoje sudjelovanje u nekom obliku na izborima, ili tako da stane uz stranke koje se žele vratiti na premijerski položaj, ili da se sam direktno kandidira.

Predsjednik Giorgio Napolitano u srijedu je rekao da 24. februar izgleda kao najprikladniji datum za izbore.

Monti, koji je proveo reforme penzionog sistema, tržišta rada i dijelova javnog sektora, rekao je da je Italija još uvijek “tek na početku strukturnih reformi” potrebnih da se zemlja učini konkurentnijom.

U četvrtak je Parlament napravio važan korak prema usvajanju budžeta za 2013. godinu, posljednje odluke prije no što se mogu sazvati izbori, lakim prihvatanjem prijedloga u Senatu.

Budžet, koji treba smanjiti italijanski fiskalni deficit na 1,8 posto u 2013. godini, nakon ovogodišnjih 2,6 posto, sada ide na usvajanje u Donji dom Parlamenta, gdje bi trebao biti usvojen u petak ili subotu.

Izvor: Agencije