Oglasi

Monti: Plan za reformu Evrope

Monti se neće kandidirati na izborima u februaru, ali je spreman biti lider proreformskim strankama, ako bude pozvan.

Mario Monti, koji je ranije ove sedmice podnio ostavku na mjesto premijera Italije, kazao je da se neće kandidirati na općim izborima u februaru, ali je spreman voditi zemlju ukoliko ga pozovu stranke ili koalicije koje se drže njegovog programa.

"Spreman sam dati podršku, podsticaj, te, ako budem pozvan, vodstvo, strankama koje podržavaju 'Montijev plan", kazao je on, dodavši da je također spreman da stane na čelo proreformske koalicije kao "referentna tačka".

U obraćanju novinarima na kraju godine, Monti je rekao da ima plan da "promijeni Italiju, reformira Evropu".

"Plan je fokusiran na izbjegavanje vrlo opasnih koraka unazad", te predviđa nastavak ranije započetih reformi.

Monti ne može službeno biti na izbornoj listi na februarskim izborima jer je već izabran za doživotnog senatora, ali, po italijanskim izbornim pravilima, pobjednička stranka ili koalicija može ga pozvati da se pridruži Vladi, čak i kao premijer.

Prebrodili krizu

Monti je kazao da se Italija uspjela izvući iz dužničke krize u eurozoni, bez potrebe da traži pomoć.

"Prebrodili smo finansijsku krizu. Uvijek sam bio siguran da Italija ima potrebne resurse da to uspije učiniti sama, a tako je i bilo".

Monti je dodao da je zbunjen izjavama svog prethodnika Silvija Berlusconija, koji ga je prvo podržavao, a zatim napadao.

"Zbunjen sam mojim prethodnikom. Teško mi je pratiti njegova razmišljanja", rekao je Monti, te kazao da ne prihvata ponudu Berlusconija da vodi koaliciju desnog centra na izborima. 

Berlusconi je najavio kandidaturu na izborima, koji su zakazani za 24. i 25. februar, nakon što je predsjednik Giorgio Napolitano raspustio Parlament.

Kako je za Al Jazeeru kazao dopisnik Jutarnjeg lista Inoslav Bešker, koji se javio iz Rima, Monti ne smije ući u sukob sa lijevim centrom, a pošto neće ući u koaliciju s Berlusconijem, "ostalo mu je samo da se ponudi, jer pobijediti sam ne može".

Bešker je kazao da se, u principu, u Italiji ne mogu urušiti svi Montijevi napori za oporavak ekonomije, osim ako Berlusconi ne pobijedi na izborima, "što nije baš izvjesno".

Također, lider Demokratske stranke Pier Luigi Bersani nedavno je bio u Briselu kako bi uvjerio evropske čelnike da će, ukoliko pobijedi na izborima, održati obećanja Montijeve, a prije nje i Berlusconijeve vlade, rekao je Bešker.

Izvor: Al Jazeera i agencije