Oglasi

Monte dei Paschi u gubitku 730 miliona eura

Italijanska banka saopćila da je golemi gubitak nastao zbog tri problematične trgovine finansijskim izvedenicama.
Problemi banke oteli su se kontroli nakon što je 2007. godine za devet milijardi eura kupila manjeg konkurenta AntonvenetuReuters

Treći po veličini italijanski zajmodavac Monte dei Paschi di Siena (MPS) izvijestio je da je na tri problematične trgovine finansijskim izvedenicama izgubio ukupno skoro 730 miliona eura.

Nakon šestosatnog sastanka u srijedu, uprava banke je u saopćenju izvijestila da će gubici povezani s transakcijama iz razdoblja od 2006. do 2009. godine smanjiti neto vrijednost njene imovine u 2012. godine i da ne uključuju eventualni fiskalni efekt.

Utjecaj na rezultate banke u 2012. godini još nije utvrđen i ovisit će o primijenjenim računovodstvenim kriterijima, uključujući moguće revizije ranije objavljenih poslovnih izvještaja.

Najstarija banka u svijetu našla se prošlog mjeseca u žarištu finansijskog i političkog skandala nakon što je objavila da je otkrila ozbiljne probleme povezane s nizom transakcija sa složenim finansijskim izvedenicama i strukturiranim proizvodima.

Problemi banke oteli su se kontroli nakon što je 2007. godine za devet milijardi eura kupila manjeg konkurenta Antonvenetu.

Skrivene transakcije

Njena pozicija tako je oslabljena neposredno uoči erupcije svjetske finansijske krize 2008. godine.

Transakcije izvedenicama sada su u fokusu istrage o mogućim malverzacijama bivše uprave, što je otvorilo pitanja o ulozi bankovnih supervizora i utjecaju lokalnih političara uoči italijanskih parlamentarnih izbora 24. i 25. februara.

Rezultati interne revizije transakcija, za koje sadašnja uprava banke tvrdi da su dijelom bile skrivene, podastrti su u srijedu upravi pod predsjedanjem bivšeg izvršnog direktora UniCredita Alessandra Profuma.

Izvještaj je potvrdio preliminarnu procjenu gubitaka koju je banka objavila prošlog mjeseca, a mediji su nagađali da bi mogli dosegnuti i 900 miliona eura.

Tri gubitaške transakcije - uključuju Nota Italia iz 2006, u kojoj je MPS-ov partner bio J.P. Morgan; Santorini iz 2008, u kojem je sudjelovao Deutsche Bank (DB); Alexandria iz 2009, u kojoj je druga strana bila japanska Nomura.

Alexandria će MPS koštati 273,5 milouna eura, Santorini 305,2 miliona eura, a Nota Italia 151,7 miliona eura, navode u MPS-u.

Izvor: Agencije