Monsanto mora isplatiti oboljelom od karcinoma više od 80 miliona dolara

Monsanto, Herbicid
Prije nekoliko mjeseci drugi kalifornijski sud utvrdio je da je 'Roundup' uzrokovao ne-Hodgkinov limfom kod jedne osobe (EPA)

Monsantu je u srijedu naloženo da jednom Amerikancu isplati 80,3 milijuna dolara odštete nakon što je sud odlučio da je ta tvrtka sa svojim sredstvom za uništavanje korova “Roundup” pridonijela njegovu obolijevanju od raka, prenosi Hina. 

Savezna porota suda u San Franciscu presudila je da je Monsanto, tvrtka koju je kupio njemački Bayer, kriva jer nije adekvatno upozorila na opasnosti od razvoja karcinoma povezanih s “Roundupom”.

Prošlog je tjedna porota odlučila da je to sredstvo ključni čimbenik u razvoju raka kod Edwina Hardemana iz Kalifornije.

Bayer je prošle godine preuzeo Monsanto.

“Razočarani smo odlukom porote”, stoji u priopćenju Bayera objavljenom u srijedu.

Bayer: Presuda bez utjecaja na buduće procese

“Ova odluka ne mijenja težinu gotovo četiri desetljeća intenzivnog razvoja znanosti i zaključaka regulatora diljem svijeta koji podržavaju sigurnost naših herbicida baziranih na glifosatu te potvrđuju da oni nisu kancerogeni”, dodaje su u priopćenju.

Dalje tvrdi kako presuda “nema utjecaj na buduće sudske procese i odluke” te kaže kako će se žaliti.

Taj slučaj ključan je za sve ostale koji se vode zbog “Roundupa” diljem SAD-a.

Prije nekoliko mjeseci drugi je kalifornijski sud utvrdio da je “Roundup” uzrokovao ne-Hodgkinov limfom kod jedne osobe te da Monsanto korisnike nije upozorio na kancerogene rizike.

“Roundup” sadrži glifosat, najčešći sastojak sredstava za uništavanje korova u svijetu.

Taj se herbicid naširoko primjenjuje u poljoprivredi.

Izvor: Agencije