Oglasi

Monsanto mora isplatiti oboljelom od karcinoma više od 80 miliona dolara

Porota je odlučila da je herbicid Roundup ključni faktor u razvoju raka kod Edwina Hardemana.
Monsanto, HerbicidPrije nekoliko mjeseci drugi kalifornijski sud utvrdio je da je 'Roundup' uzrokovao ne-Hodgkinov limfom kod jedne osobeEPA - Ilustracija

Monsantu je u srijedu naloženo da jednom Amerikancu isplati 80,3 milijuna dolara odštete nakon što je sud odlučio da je ta tvrtka sa svojim sredstvom za uništavanje korova "Roundup" pridonijela njegovu obolijevanju od raka, prenosi Hina. 

Savezna porota suda u San Franciscu presudila je da je Monsanto, tvrtka koju je kupio njemački Bayer, kriva jer nije adekvatno upozorila na opasnosti od razvoja karcinoma povezanih s "Roundupom".

Prošlog je tjedna porota odlučila da je to sredstvo ključni čimbenik u razvoju raka kod Edwina Hardemana iz Kalifornije.

Bayer je prošle godine preuzeo Monsanto.

"Razočarani smo odlukom porote", stoji u priopćenju Bayera objavljenom u srijedu.

Bayer: Presuda bez utjecaja na buduće procese

"Ova odluka ne mijenja težinu gotovo četiri desetljeća intenzivnog razvoja znanosti i zaključaka regulatora diljem svijeta koji podržavaju sigurnost naših herbicida baziranih na glifosatu te potvrđuju da oni nisu kancerogeni", dodaje su u priopćenju.

Dalje tvrdi kako presuda "nema utjecaj na buduće sudske procese i odluke" te kaže kako će se žaliti.

Taj slučaj ključan je za sve ostale koji se vode zbog "Roundupa" diljem SAD-a.

Prije nekoliko mjeseci drugi je kalifornijski sud utvrdio da je "Roundup" uzrokovao ne-Hodgkinov limfom kod jedne osobe te da Monsanto korisnike nije upozorio na kancerogene rizike.

"Roundup" sadrži glifosat, najčešći sastojak sredstava za uništavanje korova u svijetu.

Taj se herbicid naširoko primjenjuje u poljoprivredi.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.