Mongolija: Od procvata do kraha u par godina

Jedanaesti Euroazijski summit počeo je u glavnom gradu Mongolije Ulan Batoru. Domaćin summita, predsjednik Mongolije, proglasio je devetodnevni praznik kako bi smanjio gužve u glavnom gradu.

Do prije četiri godine ta zemlja imala je najveći ekonomski rast na svijetu, i to od 17 posto. No, strmoglavi pad rudarskog sektora na globalnoj razini povukao je i tu zemlju u ponor. Kineski premijer obećao je da će Mongoliji oprostiti dug od 18 milijardi dolara.

Exclusiv – mongolski odjevni brand, poduzetnica Gansukh Maiatsetseg uspješno je lansirala prije sedam godina. Tada je Mongolija živjela razdoblje ekonomske renesanse, s rastom od nevjerojatnih 17 posto. No, uslijedio je strmoglavi pad – u 2015. godini rast je iznosio svega jedan posto. Posljedica – broj Gansukhinih zaposlenika sa 100 smanjio se na 30.

Posuđene milijarde dolara

“Posljednjih četiri do pet godina fokus mongolske ekonomije bio je isključivo na rudarstvu. To je razlog pada, kao i Vladina politika koja nije vođena u skladu s realnošću”, kaže Maiatsetseg.

S titulom najbrže rastuće svjetske ekonomije, Mongolija je donedavno izazivala ljubomoru drugih država u razvoju. Njezin rast ovisio je o izvozu u Kinu. No, kada je rast druge svjetske sile usporio, cijene sirovina su se strmoglavile, povukavši za sobom i Mongoliju. Čak 80 posto mongolskog izvoza čine sirovine poput bakra, ugljena i zlata. Kako bi preživjela, Vlada je bila primorana posuditi milijarde dolara, tako da je dug skočio na 80 posto bruto domaćeg proizvoda.

Prevelika ovisnost o izvozu, kako smatra poznati mongolski televizijski analitičar Jargalsaikhan Dambadarjaa, sputava razvoj zemlje.

“Budimo realni, mi nikad nećemo biti neovisni ukoliko ne prijeđemo na ekonomiju znanja, ukoliko ne involviramo sve naše mlade ljude, jer ipak pola naše populacije čine ljudi mlađi od 30 godina”, kaže Dambadarjaa.

Nestabilna politička situacija

Broj nezaposlenih je u porastu, najviše mladih. Pale su i strane investicije. No, za ovakvu situaciju ne može se kriviti samo ekonomija, već i nestabilna politička scena.

“Potrebna je čvrsta politika za privlačenje investicija u privatni sektor, kao i stabilnost na političkoj sceni. A u prošlosti smo vidjeli da promjene mongolske Vlade znače i promjene u državnoj službi”, komentira Beate Trankmann iz UNDP-a.

Prošlog mjeseca dogodila se nova promjena – nenadano je oporba nakon izbora preuzela vlast, što znači nove smjene i neizvjesnost. Poduzetnici poput Gansukh tvrde da je za privlačenje prijeko potrebnih dolara od ključne važnosti stabilnost ono čega nema.

Izvor: Al Jazeera i agencije