‘Mona Lisa iz Mosula’, simbol djece u ratnim područjima

Saba kaže da se plašila granatiranja i da je bila veoma tužna u trenutku fotografiranja (Al Jazeera)

Maalim Alobaidy, Bagdad

“Mona Lisa iz Mosula bori se s osmijehom protiv suza” – tako je glasio opis koji su mnogi upotrijebili govoreći o fotografiji koju je snimio irački ratni fotograf Ali Fahdawi.

Fotografija prikazuje djevojčicu koja je s porodicom pobjegla iz tog grada na sjeveru Iraka, na čijem se licu vide pomiješani osjećaji tuge i straha te skriveni osmijeh dok gleda u kameru usmjerenu prema njoj.

Saba Faisal postala je simbol djece u ratom poharanim područjima nakon što se njena fotografija proširila po društvenim mrežama tokom borbi između iračkih i snaga grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) 2017.

“Fotograf je hrabriji i odvažniji od boraca. Borac ima načine da se zaštiti tokom bitke i može iznova nastaviti borbu, dok za fotografa hvatanje trenutka igra ključnu ulogu, zbog čega su mu i djelići sekunde vrlo dragocjeni”, izjavio je za Al Jazeeru ratni fotograf Ali Fahdawi govoreći o svojoj karijeri i zadacima koje je imao.

Fahdawi dalje kaže da je obično pratio obavještajni tim iračke vojske, kao i izviđački tim, jer su oni uglavnom predvodnica sigurnosnih snaga. Kad je počelo bombardiranje, porodice su počele bježati iz stambenih naselja, a tada je uzeo fotoaparat u ruke, spremajući se uhvatiti i zabilježiti najteže prizore na licima raseljenih porodica.

‘Nasmiješila mi se kroz suze’

“Pažnju mi je privukla djevojčica razbarušene kose, bosih nogu i blatnjave odjeće. Brzo sam se zaustavio pred njom da je fotografiram, a ona mi se nasmiješila kroz suze”, dodao je.

Fahdawi kaže da su mnogi postavljali pitanja o fotografu koji je snimio ovu fotografiju, a to ga je navelo da ponovo potraži djevojčicu. Imao je želju ponovo oživiti njenu priču, upoznati javnost s njenim životom te saznati kako se snalazi i gdje živi nakon rata.

Na licu djevojčice vide se pomiješani osjećaji tuge i straha te skriveni osmijeh dok gleda u kameru usmjerenu prema njoj

Istakao je da potraga nije bila baš jednostavna jer je raspolagao skromnim mogućnostima na tom putu, poput datuma kad je fotografija zabilježena te mjesta na kojem je snimljena, a koje nikad ne može zaboraviti, kako je rekao:

“Otputovao sam u Mosul, gdje su se u to vrijeme naselile porodice koje su izbjegle skupa s porodicom ove djevojčice. Išao sam od kampa do kampa u nadi da ću u registru interno raseljenih pronaći fotografiju ‘Mona Lise iz Mosula’, ali bezuspješno. Stupio sam u kontakt i sa svojim kolegama novinarima i aktivistima u pokrajini Ninivi ne bi li oni tamo uspjeli pronaći djevojčicu dok ne stignem. Čak sam obećao i nagradu onima koji mi je pomognu pronaći. Tri mjeseca kasnije na jednoj iračkoj Facebook-stranici ugledao sam fotografiju djevojčice zajedno s fotografijom trajekta koji je potonuo u Mosulu, kada su stotine stanovnika ovog grada izgubile živote.”

‘Kad sam je vidio, zaplakao sam’

“Odmah sam kontaktirao s vlasnikom stranice. Sudbina je htjela da to bude stric djevojčice Sabe, zbog čega sam bio izrazito sretan. Zabilježio sam adresu te krenuo na put, u područje Badoush, nedaleko od Mosula, gdje živi djevojčicina porodica. Kad sam je ugledao, nisam mogao suzdržati emocije i zaplakao sam”, rekao je.

Govoreći o trenutku bijega iz Mosula, Saba je za Al Jazeeru kazala:

“Bojala sam se granatiranja i plakala sam. No, bila sam sretna kad sam ugledala iračke snage sigurnosti. Tada sam znala da smo se riješili pripadnika ISIL-a i da smo uspjeli pobjeći od njih.”

Dodaje da joj je tih dana, dok su bježali, prišao jedan fotograf kako bi je fotografirao. Međutim, nije znala da se fotografija proširila i postala poznata na društvenim mrežama.

Retni fotoreporter Ali Fahdawi nije odustao od potrage za djevojčicom

“Prvi sam je put vidjela dok smo bili u kampu Al-Khazir, i to na vozilu koje je dostavljalo pomoć raseljenim osobama. Iznenadila sam se i odmah sam se sjetila fotografa koji me fotografirao”, rekla je.

Prema Sabinim riječima, situacija stanovnika Mosula nije se mnogo promijenila nakon tri godine. Stvari su i dalje vrlo složene i teške. Kaže da joj je otac ostao bez sluha zbog granatiranja. Iako su se vratili u svoj grad, još živi u strahu da bi im se kuća, koja je veoma oštećena u granatiranju, jednog dana mogla obrušiti na glavu.

Život ispod granice siromaštva

Fotografija djevojčice Sabe privukla je veliku pažnju aktivista i medija, a doprinijela je isticanju patnje prognanika, posebno djece, kao najranjivije grupe stanovništva.

Aktivist i novinar Saqr az-Zakaria izjavio je da je njima, kao stanovnicima Mosula, u to vrijeme ta fotografija bila prijeko potrebna kako bi se suočili s neistinama iznesenim protiv njih, s obzirom na to da su ih pojedini optuživali da pružaju pomoć pripadnicima ISIL-a. “Ova fotografija pojavila se kao jasan dokaz ništavnosti tih optužbi”, rekao je.

U poređenju s drugim slučajevima, kaže Zakaria, fotografija djevojčice Sabe podsjeća na fotografiju dječaka Aylana Kurdija, koji je pronađen mrtav na obali Turske tokom talasa migracija u Evropu.

Dodaje da Saba nije dobila pažnju ni Vlade ni organizacija civilnog društva. Njena porodica i dalje živi ispod granice siromaštva, kao i mnoge druge porodice u Mosulu nakon rata protiv ISIL-a. Toj djeci potrebne su ekonomska sigurnost i psihološka rehabilitacija kako bi im se olakšao povratak u školu i početak novog života, u kojem bi zaboravili tragedije iz prošlosti i vratili djetinjstvo, prema njegovim riječima.

Izvor: Al Jazeera