Moldavija mijenja Ustav zbog približavanja EU-u

Kandu je izjavio kako su proevropski političari primijenili „veoma bolne reforme“ koje su bile neophodne za zemlju (AP)

Parlament Moldavije planira promjenu Ustava kako bi se eksplicitno naznačilo da je pridruživanje Evropskoj uniji ključni cilj te bivše sovjetske republike, izjavio je danas predsjednik Parlamenta Andrijan Kandu.

On je, u intervjuu za agenciju AP u Bukureštu, izjavio kako su građani Moldavije izgubili povjerenje u proevropske političare nakon što su neki od njih optuženi za nestanak približno milijardu američkih dolara iz moldavskih banaka 2014. godine.

Ipak, povjerenje građana se, kako kaže, polako vraća serijom antikorupcijskih mjera, uključujući i obavezu političara da svake godine prijave imovinu.

Kandu je izjavio kako su proevropski političari primijenili „veoma bolne reforme“ koje su bile neophodne za zemlju.

Između Brisela i Moskve

Vladajuća Demokratska partija je saopćila kako će promjena Ustava razjasniti budućnost Moldavije, bez obzira na rezultate parlamentarnih izbora koji se održavaju u novembru 2018. godine i druge događaje.

Agencija AP, međutim, ocjenjuje kako su mnogi građani Moldavije za bliže odnose s Rusijom.

Proruski predsjednik Igor Dodon je izabran na prošlogodišnjim izborima i trenutno je najpopularniji političar u državi, ali je njegova vlast ograničena jer je Moldavija parlamentarna republika.

Moldavija je sa EU potpisala Sporazum o pridruživanju 2014. godine, na šta je Rusija odgovorila embargom na uvoz moldavskog voća, povrća i vina.

Vlasti u Kišinjevu su u maju protjerale pet ruskih diplomata, kao odgovor na protjerivanje pet moldavskih diplomata iz Rusije.

Moldavija, država između Ukrajine i Rumunije, rastrzana je između punopravnog članstva u Evropskoj uniji i povratka u rusku sferu utjecaja, konstatira AP.

Izvor: Agencije