MOK: Vjerovatnije otkazivanje nego odgađanje Olimpijskih igara

Odluka o održavanju Olimpijskih igara će morati da bude donesena u roku od tri mjeseca (Reuters)

Član Međunarodnog olimpijskog komiteta Dick Pound izjavio je da će, ako se pokaže da je održavanje Olimpijskih igara u Tokiju ovog ljeta zbog epidemije korona virusa previše opasno, organizatori vjerovatnije otkazati taj događaj nego što će ga odgoditi ili pomjeriti za drugi termin.

Pound je u intervjuu za AP ocijenio da će odluka o održavanju Olimpijskih igara morati da bude donesena u roku od tri mjeseca, odnosno krajem maja.

“Oko tog datuma organizatori bi trebali odlučiti da li je epidemija dovoljno pod kontrolom da bi Olimpijske igre mogle biti održane”, rekao je Pound, bivši kanadski plivač.

On je ponovio da se stav MOK-a oslanja na konsultacije sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom kada je riječ o poduzimanju bilo kakvih koraka.

Član MOK-a ne vjeruje da je odgađanje Olimpijskih igara opcija, jer se ne može odgoditi događaj tolikog obima i stepena.

Prema njegovim mišljenju, nije vjerovatno ni premještanje Olimpijskih igara u drugi grad, jer nema mnogo mjesta na svijetu koje bi u tako kratkom roku mogla da obezbijede sve što je potrebno za takav događaj.

Otkazane samo Olimpijske igre 1940.

Sumnja i u mogućnost jednogodišnjeg odgađanja, s obzirom da bi to moralo da se uklopi sa održavanjem drugih sportskih takmičenja.

Pound je rekao da MOK osniva fond za vanredne situacije od milijardu dolara za nepredviđene okolnosti.

Pound je pozvao sportiste da nastave treniraju.

Na Olimpijskim igrama, koje treba da počnu 24. jula, očekuje se učešće oko 11.000 sportista, a na Paraolimpijskim igrama, zakazanim za 25. august oko 4.400.

Moderne Olimpijske igre, čije je održavanje počelo 1896. godine otkazane su samo za vrijeme rata.

Olimpijske igre 1940. godine trebale su biti održane upravo u Tokiju, ali je otkazana zbog rata Japana sa Kinom i Drugog svjetskog rata.

Olimpijske igre u Rio de Janeiru 2016. godine održane su po planu, uprkos epidemiji virusa zika.

Izvor: Agencije