MOK neće suspendirati Rusiju sa Igara u Riju

Međunarodna atletska federacija je ranije suspendirala ruske atletičare iz svih svojih takmičenja, uključujući i Olimpijske igre (AP)

Međunarodni olimpijski odbor odlučio je da neće suspendirati ruske sportaše s Olimpijskih igara u Rio de Janeiru zbog dopinga.

Čelni ljudi MOO-a su na današnjoj telefonskoj sjednici odlučivali o sudbini ruskih sportaša nakon što je istraga pokazala da su ruski državni organi provodili program sustavnog dopingiranja sportaša.

Profesor Richard McLaren je u svom izvještaju naveo da je rusko ministarstvo sporta organiziralo, aktivno sudjelovalo i pomagalo svojim sportašima prilikom dopingiranja.

MOO je ipak donio odluku da neće suspendirati Rusiju, ali je odluku o suspenziji prepustio pojedinačnim sportskim savezima.

Predsjednik MOO-a Thomas Bach je poručio kako će “pokušati pronaći ravnotežu između kolektivne krivnje i pojedinačne pravde”.

Atletičari suspendirani

Međunarodna atletska federacija (IAAF) je već ranije suspendirala ruske atletičare iz svih svojih natjecanja uključujući i Olimpijske igre.

Rusija se žalila Sportskom arbitražnom sudu, ali je ta žalba odbijena.

Ukupno je 68 ruskih atletičara podnijelo pojedinačne žalbe, no prihvaćena je samo jedna – skakačice u dalj Darje Klišine koja je posljednje tri godine trenirala u Sjedinjenim Američkim Državama.

Nakon što je MOO odobrio sudjelovanje ruskim sportašima, ali uz posebnu dozvolu međunarodnih saveza kojima pripadaju, to praktično znači da svaki od 321 ruskog sportaša, koliko ih je prijavljeno za Igre u Riju, mora dobiti potvrdu da je “čist od dopinga”.

Ujedno, MOO je odlučio da nijedan ruski olimpijac koji je bio dopingiran, pa odslužio kaznu i stekao pravo da sudjeluje na Igrama – neće dobiti dozvolu da nastupi u Riju.

Izvor: Agencije