Mohsen Fakhrizadeh: Ko je bio ubijeni iranski naučnik?

Mohsen Fakhrizadeh (desno) zajedno sa dva neidentificirana muškarca na sastanku sa vrhovnim vođom Ali Khameneijm u Teheranu, u januaru 2019. (Ured iranskog vrhovnog vo?e/AP)

Ugledni iranski vojni naučnik Mohsen Fakhrizadeh, ubijen u napadu u predgrađu Teherana u petak, za zapadne obavještajne agencije je bio glavni pokretač iranskih pokušaja u razvijanju nuklearnog oružja. 

Iran negira da je Fakhrizadeh bio uključen u to te da je pokušavao da obogaćivanjem urana napravi nuklearno oružje. 

Međutim, smatra se da je on vodio ono što agencija za nuklearnu energiju UN-a i američke obavještajne službe smatraju koordinirani program nuklearnog naoružanja koji je zaustavljen 2003. godine, piše Reuters.

Šta se zna o njemu? 

Zapadni zvaničnici i stručnjaci vjeruju da je Fakhrizadeh imao ključnu ulogu u iranskim pokušajima da proizvede nuklearne bojeve glave skrivajući se iza civilnog programa obogaćivanja urana. 

Iran negira da je ikada pokušao da razvije nuklearno oružje. Fakhrizadeh je živio u sjeni pod jakim obezbjeđenjem i nikada nije bio dostupan UN-ovim nuklearnim istražiteljima. 

Fakhrizadeh se rijetko, ako ikad, pojavljivao u javnosti i malo ljudi izvan Irana je sa sigurnošću znalo kako je izgledao. 

On je jedini iranski naučnik koji se našao u izvještaju Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) 2015. godine u kojem su navedena sva otvorena pitanja u vezi iranskog nuklearnog programa.

U izvještaju se navodi da on nadgleda aktivnosti “u podršci moguće vojne dimenzije nuklearnog programa” u okviru takozvanom Plana AMAD. 

Izvještaj IAEA iz 2011. godine opisuje ga kao “izvršitelja” Plana AMAD, centralnu figuru u navodnom iranskom pokušaju da se razvije tehnologija i vještine potrebne za atomsku bombu, a navodi se i da on još uvijek možda ima ulogu u takvim aktivnostima. 

Izrael je također opisivao Plan AMAD kao skriveni iranski nuklearni program te je rečeno da je u posjedu velike arhive u kojoj se detaljno ovo opisuje. 

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je u aprilu 2018. godine, u televizijskoj prezentaciji ove arhive, imenovao Fakhrizadeha kao vodeću figuru u onome što je opisao kao tajni rad na nuklearnom oružju koji se provodi pod krinkom civilnog programa. 

Navodeći arhive kao dokaz, Netanyahu je rekao da su izraelski agenti došli do mnogo dokumenta u Teheranu. U to vrijeme, Iran je govorio da su dokumenti lažni. 

“Zapamtite to ime, Fakhrizadeh”, rekao je Netanyahu, opisujući ga kao šefa AMAD-a. 

Netanyahu je rekao da je nakon što je AMAD ugašen Fakhrizadeh nastavio raditi u agenciji u sklopu iranskog ministarstva odbrane na “specijalnim projektima”. 

Izraelska televizija Kan je 2018. objavila intervju sa bivšim premijerom Ehudom Olmertom u kojem je on nagovijestio da bi Fakhrizadeh mogao biti meta. 

“Poznajem dobro Fakhrizadeha. On ne zna kako ga dobro poznajem. Ako bi ga sreo na ulici vjerovatno bih ga prepoznao. On nema imunitet, nije imao imunitet, i mislim da neće imati imunitet”, rekao je. 

Šta Iran kaže?

Iransko ministarstvo odbrane u petak je identificirao Fakhrizadeha kao čelnika Organizacije za istraživanje i inovaciju u ovom ministarstvu. Također se vjeruje da je bio visoki zvaničnik u Revolucionarnoj gardi. 

IAEA je dugo željela da ispita Fakhrizadeha kao dio istrage o tome da li Iran provodi nuklearni program. 

Iran je priznao postojanje Fakhrizadeha prije nekoliko godina ali je navedeno da je on časnik u vojsci koji nije uključen u nuklearni program.

Ubistvo četiri iranska naučnika povezanih sa nuklearnim programom između 2010. i 2012. možda je utjecalo na odluku Teherana da ne pruži IAEA pristup Fakhrizadehu. 

Iran je optužio SAD i Izrael da stoje iza tih ubistava. 

Također se vjeruje da je Fakhrizadeh bio uključen u razvoj iranskih balističkih raketa a iranski izvor je rekao agenciji Reuters da se on smatra ocem tog programa. 

U rezoluciji UN-a iz 2007. on je imenovan kao osoba uključena u aktivinosti vezane za nuklearne ili balističke rakete. 

Šta znamo o njegovoj pozadini?

U maju 2011, progonjena opozicijska grupa Nacionalno vijeće otpora Irana (NCRI) objavilo je izvještaj sa fotografijom za koju su tvrdili da prikazuje Fakhrizadeha. Međutim, ovo se nije moglo potvrditi. 

NCRI je rekao u izvještaju da je Fakhrizadeh rođen 1958. u šiitskom gradu Qom, da je bio zamjenik ministra odbrane i brigadni general Revolucionarne garde te da je imao doktorat iz nuklearnog inženjeringa i predavao na Univerzitetu imama Husseina. 

Visoko rangirani iranski izvor opisao je Fakhrizadeha agenciji Reuters 2014. godine kao “stručnjaka” posvećenog iranskom nuklearnom progresu koji uživa punu podršku iranskog vrhovnog vođe Ayatollaha Ali Khameneija.

Izvor je dodao da je Fakhrizadeh imao tri pasoša te da je puno putovao, uključujući putovanja u Aziju, kako bi dobio “posljednje informacije” iz svijeta. 

Izvor: Agencije