Mohammed Emwazi je ‘Jihadi John’

Pripadnik oružane grupe Islamska država Irak i Levant, poznat kao “Jihadi John” i koji se vidi na snimku smaknuća japanskih, britanskih i američkih talaca, je Mohammed Emwazi, navodi The Washington Post, pozivajući se na izvore iz američke Vlade.

Emwazija su godinama pratile britanske sigurnosne službe. Rođeni Britanac iz dobrostojeće porodice, porijeklom Kuvajćanin, odrastao je u Londonu i diplomirao informatiku. Povezuje se sa somalskom oružanom skupinom Al-Shabab, kojoj se priključio 2006. godine. U ISIL je prešao šest godina kasnije.

“Siguran sam da je to on, jer mi je komšija. Porijeklom je sa istoka, kao i moja porodica. Ja sam Iračanin, on također. Poznajem mu majku, brata i sestru. Šokiralo me ovo što je uradio. Misli da je to džihad. Rekao sam mu da to nije džihad”, kaže jedan od svjedoka.

Druga svjedokinja kaže kako “nikad nisam mogla pomisliti da će se ovako nešto dogoditi u susjedstvu, vjerujte mi”.

“Ovo je strašno”, dodala je.

Iz dobrostojeće porodice

“Jihadi John” se sumnjiči da je ubio američke novinare te britanske i američke humanitarce. Pojavio se i na videu s japanskim zarobljenicima prije nego što su smaknuti. Britanska policija ne želi komentirati ove navode, kako ne bi ugrozila istragu protiv terorizma.

“Britanske vlasti i policija su bili vrlo oprezni i nisu htjeli nagađati o identitetu osobe. Vjerovatno zato što ne žele dati više informacija. Ako je identitet čovjeka sada otkriven, to je doslovno korisna stvar i možemo razumjeti ko je on. Britanac je porijeklom iz Kuvajta. Navodno je iz prilično dobrostojeće porodice”, ističe John Garson, profesor koledža za sigurnost u Londonu.

Iz Obavještajne sigurnosne agencije SAD-a ocijenili su prošlu godinu kao najgoru po broju terorističkih napada.

“U prvih devet mjeseci 2014. godine evidentirano je blizu 13.000 terorističkih napada, u kojima je stradala gotovo 31.000 osoba. Nakon ovih podataka, prošla godina je ocijenjena kao najgora u posljednjih 45 godina kada je u pitanju globalni terorizam”, izjavio je direktor ove agencije James Robert Clapper.

Emwazi je 2006. godine “pobjegao” britanskim sigurnosnim službama u Somaliju, a nakon toga u Tanzaniju. Uhapšen je u Amsterdamu i ubrzo pušten zbog nedostatka dokaza.

Izvor: Al Jazeera i agencije