Mohammed Dahlan na turskoj ‘crvenoj listi’ traženih osoba

Mohammed Dahlan je bivši dužnosnik pokreta Fatah (EPA)

Turska je zvanično stavila Mohammeda Dahlana, palestinskog političara koji je izbačen iz pokreta Fatah, na “crvenu listu” traženih osoba.

Ministarstvo vanjskih poslova Turske saopćilo je da nudi nagradu u iznosu do 10 miliona turskih lira (1,7 miliona dolara) za informacije koje bi dovele do njegovog hapšenja.

U saopćenju Ministarstva vanjskih poslova se pojašnjava da je Dahlan uvršten na “crvenu listu” zbog optužbi da je imao ulogu u posljednjem pokušaju državnog udara u toj zemlji 15. jula 2016. godine, u partnerstvu s imamom Fathullahom Gulenom, želeći time svrgnuti ustavni poredak u Turskoj, kao i optužbi za međunarodno špijuniranje i otkrivanje informacija.

U aprilu su turske snage sigurnosti uhapsile dvoje Palestinaca povezanih s Dahlanom, pod optužbom da špijuniraju u korist Ujedinjenih Arapskih Emirata, gdje Dahlan trenutno živi.

‘Povezan’ s ubistvom Jamala Khashoggija

Prije godinu dana turski list Yeni Safak pisao je o aktivnoj ulozi bivšeg visokog dužnosnika pokreta Fatah u ubistvu saudijskog novinara Jamala Khashoggija u konzulatu njegove zemlje u Istanbulu u Turskoj 2. novembra 2018. godine.

Turski list je tada, pozivajući se na izvor upoznat s dešavanjima, naveo kako je tim sačinjen od četiri osobe povezane s Dahlanom stigao u Tursku iz Libana dan prije ubistva.

U konzulat Saudijske Arabije ušli su na dan likvidacije saudijskog novinara, gdje su pokušali izbrisati dokaze vezane za zločin koji je izvršila ekipa sigurnosnih snaga iz Saudijske Arabije.

Izvor: Al Jazeera