Mohammed bin Salman ne obuzdava hajku

Mohammed bin Salman, Saudijska Arabija
Prijetnju kongresnom akcijom saudijski prestolonasljednik očito ne shvata ozbiljno (EPA)

Piše: Jackson Diehl

Saudijska aktivistica Malak al-Shehri prošle godine otputovala je u Sjedinjene Američke Države, u jeku serije hapšenja ostalih žena koje su se borile za pravo na vožnju.

Nakon ubistva i komadanja tijela Jamala Khashoggija u oktobru prošle godine čini se da većinu tih žena i dalje drže u tajnim zatvorima, gdje su podvrgnute brutalnom mučenju. U jeku međunarodnih osuda koje su uslijedile na račun Saudijske Arabije, u Washingtonu se postavlja veliko pitanje hoće li prestolonasljednik Mohammed bin Salman, koji je najvjerovatnije naredio obje te operacije, udovoljiti molbama sa Zapada da obuzda svoje razbojnike.

Prošlog mjeseca nametnuo se odlučan odgovor – nema šanse. Dana 3. aprila Shehrin suprug Ayman al-Drees uhapšen je na porodičnoj farmi u Saudijskoj Arabiji s još najmanje 14 osoba koje su u vezi s nekim od zatočenih aktivistica. Nove pritvorenike drže u zatvoru bez optužbi, a omogućen im je samo jedan telefonski poziv porodici. O njihovom stanju ne zna se ništa.

Brutalnost bez rizika od kazne

To nije jedina poruka koju je Bin Salman poslao domaćim i stranim kritičarima. Dana 25. aprila norveška tajna služba upozorila je Iyada el-Baghdadija, Khashoggijevog bliskog saradnika koji živi u Oslu, da je na meti saudijske vlade, a 16. maja saudijski avioni ponovo su bombardirali civilne ciljeve u Sana'i, glavnom gradu Jemena, pri čemu je ubijeno sedam osoba, među kojima najmanje četvero djece. Taj napad dogodio se sedmicama nakon što je Kongres SAD-a izglasao rezoluciju kojom se predviđa prekid američke podrške saudijskim snagama u Jemenu, a na koju je, pak, američki predsjednik Donald Trump stavio veto.

Shehri je uhapšena 2016. nakon što je na društvenim medijima postavila fotografiju na kojoj je pozirala nepokrivene glave. Nakon protesta puštena je na slobodu. No, vremena su se, kako kaže, promijenila jer je tada saudijsko vodstvo bilo osjetljivo prema javnom mišljenju zapada, ali sada…

“Ne mislim da je više ikoga briga jer misle da ih podržava Trump”, kaže ona.

Shehri i još nekoliko saudijskih aktivistica u egzilu prošle sedmice boravile su u Washingtonu, gdje su pokušale izazvati promjene. Kao i irački čelnik Saddam Hussein, i saudijski vladar siguran je u to da njegova brutalnost ne izaziva prevelik rizik od američke kazne, bez obzira na to je li riječ  o mučenju miroljubivih aktivistica ili bombardiranju školaraca u Jemenu. A zašto ne? Trump je nakon Khashoggijevog ubistva pojačao podršku njegovom režimu. A zastupnici u Kongresu, uprkos izražavanju nezadovoljstva, nisu uspjeli pronaći zajednički jezik u vezi sa smislenim sankcijama koje bi izbjegle Trumpov veto.

Predstavnici Kongresa mjesecima su govorili Bin Salmanu da mora osloboditi političke zatvorenike i završiti rat u Jemenu ili će se suočiti s posljedicama. Jedini rezultat toga jest privremeno puštanje na slobodu osam aktivistica uhapšenih prošle godine. To je bio dosta uvjetovan gest – žene ostaju na suđenju na sudu u Rijadu i zabranjeno im je javno govoriti. A nekoliko dobro poznatih aktivistica, poput Samar Badawi i Loujain al-Hathloul, ostalo je iza rešetaka.

Nije teško pogoditi zašto je Hathloul još u zatvoru. Njena porodica, među kojima su brat Walid i sestra Lina, govorila je u njeno ime, spominjući mučenje koje proživljava: premlaćivanja, elektrošokovi, seksualno zlostavljanje…

‘Hapšenja se mogu mjeriti u hiljadama’

“Oni govore: ‘Zato što vi pričate Loujain neće biti oslobođena'”, govori Walid al-Hathloul.

To je način da se osigura da ostale porodice šute o hapšenjima i tretmanu aktivistica.

Zahvaljujući takvoj taktici, saudijske aktivistice i grupe za ljudska prava nisu u stanju razlučiti kako su se nakon dolaska Mohammeda bin Salmana na vlast dogodila tolika hapšenja s političkom pozadinom. Ako bi se uključili i religijski opozicionari i članovi kraljevske porodice, ukupan broj hapšenja mogao bi se mjeriti u hiljadama, prema riječima Safe al-Ahmad, režiserke koja je dokumentirala saudijsku represiju.

“Mnogo porodica šuti o hapšenjima. Izražen je strah. Bojimo se direktno kontaktirati s ljudima na terenu jer je razgovor s nama zločin”, navodi ona.

I ne pretjeruje: među optužbama s kojima se suočava Loujain al-Hathloul jest i komunikacija sa stranim novinarima i organizacijom Human Rights Watch.

Relativno je dobra vijest da su mnogi u Kongresu SAD-a i dalje fokusirani na problem s Bin Salmanom, za koga vjeruju da je sposoban uništiti 75-godišnje savezništvo SAD-a i Saudijske Arabije.

Saudijske aktivistice bile su toplo primljene na Capitol Hillu, čak i od značajnijih republikanaca. Zakon je još moguć – senator James E. Risch iz Idaha, predsjednik Komiteta za vanjske odnose, radi na nacrtu zakona koji se odnosi na uskraćivanje viza saudijskoj eliti dok politički zatvorenici ne budu oslobođeni.

A loša je vijest da saudijski prestolonasljednik prijetnju kongresne akcije očito ne shvata ozbiljno, što znači da će, dok se ne dokaže da je u krivu, saudijske aktivistice za prava žena i liberalne reforme biti u opasnosti i u Saudijskoj Arabiji i van nje.

Izvor: Washington Post