Mohammad Ali ponovo kritizira režim Abdela Fattaha al-Sisija

'Vlada nije uspjela upravljati korona krizom na način kojim bi se spasili životi', kaže Ali (Al Jazeera)

Mohammed Ali, umjetnik i preduzetnik koji je godinama sarađivao s egipatskom vojskom, ponovo se pojavio u javnosti iznoseći optužbe protiv režima egipatskog predsjednika Abdela Fattaha al-Sisija.

Ovog puta prozvao je vladajući režim da pokušava prebaciti odgovornosti na egipatski narod zbog negativnih ekonomskih posljedica krize izazvane pojavom novog korona virusa i bolesti COVID-19.

U videosnimku objavljenom na platformi YouTube kritizirao je način na koji egipatska vlada upravlja korona krizom i nedostatak transparentnosti u iznošenju stvarnog broja zaraženih.

Smatra da je to dovelo do pogoršanja situacije i inficiranja velikog broja građana i medicinskih timova.

Izjavio je da “egipatska vlada nije uspjela upravljati korona krizom na način kojim bi se spasili životi egipatskog naroda”.

Optužio je egipatski režim da pokušava pronaći žrtveno janje na koje bi prebacio odgovornost za korona krizu i neuspjeh u upravljanju istom u Egiptu.

“Režimski mediji pojačali su u proteklom periodu napade na egipatski narod, smatrajući ga odgovornim za nepoštivanje zdravstvenih okolnosti u zemlji, dok egipatska vlada i Sisi uopće nisu preduzeli nikakve mjere, bilo da je riječ o proceduralnim postupcima ili mjerama predostrožnosti, kako bi zaštitili živote egipatskih građana u svjetlu krize korona virusa”, rekao je Ali.

Poziv na masovne demonstracije

Postavio je pitanje egipatskom predsjedniku o razlozima zbog kojih je data dozvola za rad od 6:00 do 17:00, dok se zabrana odnosila na ostatak dana.

Egipatski biznismen ponovo se pojavio u javnosti nakon što je početkom ove godine saopćio da se povlači iz politike i obrisao svoju Facebook-stranicu.

U januaru je na Twitteru objavljen hešteg #Odlazi_Sisi, nakon poziva tog egipatskog biznismena da se izađe na ulice i demonstrira na devetu godišnjicu revolucije, koja je izbila 25. januara 2011.

U to vrijeme pokrenut je i hešteg #Izlazimo na ulice 25. januara, u znak podrške Alijevom pozivu da se izađe na demonstracije na godišnjicu koju Egipćani obilježavaju svake godine.

Od Sisija je tražio da dozvoli građanima okupljanje na trgu Tahrir i ostalim trgovima, kao i glavnim ulicama, kako bi obilježili taj dan.

Nakon neuspjeha da se organiziraju demonstracije i neizlaska građana na proteste protiv Sisija Ali je objavio videosnimak u kojem je najavio da se potpuno povlači iz politike.

Optužbe za milionsku korupciju

Privukao je pažnju s nekoliko videosnimaka u kojima je optužio Sisija, njegovu suprugu i vojno zapovjedništvo za korupciju, otkrivajući kako se milioni funti iz državnih sredstava rasipaju za izgradnju predsjedničkih palača i luksuznih projekata.

U snimcima je pozvao Egipćane da izađu na demonstracije i zahtijevaju da Sisi ode s vlasti.

Kao odgovor na Alijeve pozive i njegov zahtjev da Sisi napusti vlast, hiljade Egipćana izašle su na rijetke demonstracije u srcu Kaira i nekoliko drugih pokrajina u septembru 2019.

Aktivisti su na društvenim mrežama dokumentirali kakav su odjek imale demonstracije u Egiptu, objavljujući fotografije i videozapise na društvenim mrežama.

Međutim, egipatske vlasti snažno su se suprotstavile protestima i uhapsile brojne učesnike.

Izvor: Al Jazeera i agencije