Mogućnost nastavka razgovora Sjeverne Koreje i SAD-a

Kim Jong-un, Donald Trump
Nuklearni pregovori Kim Jong-una i Donalda Trumpa propali su nakon što je SAD odbacio zahtjev za ublažavanje sankcija (EPA)

Sjeverna Koreja i Sjedinjene Američke Države mogle bi za dvij do tri sedmice nastaviti razgovore o uklanjanju sjevernokorejskih nuklearnih i raketnih postrojenja, izjavili su južnokorejski zastupnici.

Zastupnici su rekli kako je četvrti sastanak sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una i američkog predsjednika Donalda Trumpa moguć tokom ove godine ako pregovori postignu napredak, prenosi Hina.

Kim bi također mogao posjetiti Kinu i susresti se s predsjednikom Xi Jinpingom prije održavanja bilo kakvog sastanka s Trumpom, rekli su južnokorejski zastupnici novinarima nakon brifinga Nacionalne obavještajne službe.

Pismo Trumpu

Prije desetak dana južnokorejski list. pozivajući se na diplomatske izvore. objavio je da je sjevernokorejski vođa pozvao Trumpa da posjeti Pjongjang u pismu poslanom u augustu.

Pismo, drugo koje je Trump primio od Kima prošlog mjeseca u trenutku dok su pregovori dvije zemlje o denuklearizaciji Sjeverne Koreje u zastoju, poslano je prije prošlosedmičnog testiranja sjevernokorejskih raketa kratkog dometa.

U drugom pismu, koje je poslano Trumpu u trećoj sedmici augusta, Kim je napisao da je spreman na novi samit s Trumpom, kazao je jedan izvor za list Joongang Ilbo, prenosi Hina.

Bijela kuća, State Department i sjevernokorejska misija pri UN-u nisu odgovorili na upite da potvrde informaciju.

Izvor: Agencije