Moguće prebacivanje SP u atletici na 2022. godinu

'Svi moramo biti fleksibilni, živimo u nesigurnim vremenima i o ovome ćemo morati dosta razmišljati', kazao je Coe (EPA)

Predsjednik Međunarodne atletske federacije (IAAF) Sebastian Coe je izjavio da bi Svjetsko atletsko prvenstvo, koje se sljedeće godine trebalo održati u Eugeneu, moglo biti prebačeno na 2022. kao posljedica odgode Olimpijskih igara za godinu dana.

“Već smo u pregovorima s organizacijskim odborom u Oregonu o promjeni datuma pa čak razgovaramo o mogućem prebacivanju na 2022. zbog vremena potrebnog za Olimpijske igre sljedeće godine”, izjavio je Coe za Sky Sports, prenosi Hina.

“Svi moramo biti fleksibilni, živimo u nesigurnim vremenima i o ovome ćemo morati dosta razmišljati”, kazao je Coe.

Bilo kakva odluka o datumima mora pričekati odluku Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) o tačnom datumu kada će se održati pomaknute OI u Tokiju.

Odgađanje OI

MOO je u utorak objavio da se OI odgađaju za godinu dana i to najkasnije do ljeta 2021.

Prebacivanje svjetskog atletskog prvenstva na 2022. moglo bi odgovarati Eugeneu  s obzirom da je taj grad domaćin američkih atletskih kvalifikacija za OI koje će sasvim sigurno biti prebačene na 2021. i organizacija oba sportska događaja u istoj godini moglo bi biti veliki izazov za resurse ovog grada u Oregonu u kojem živi gotovo 170.000 stanovnika.

Coe, koji je predsjedao organizacijskim odborom za OI u Londonu 2012, naglasio je da je odluka o odgodi Igara u Tokiju jedina ispravna, ali da će sada veliki izazov predstavljati sređivanje kalendara sportskih natjecanja.

“Svijet je u stvarno teškoj i opasnoj situaciji. Sport se ne razlikuje od drugih i odluka MOO-a i Tokija je apsolutno jedina ispravna”, kazao je osvajač olimpijskih zlatnih medalja na 1.500 m s OI 1980. i 1984. godine.

Izvor: Agencije