Moguće da dobrovoljci za vakcinu budu izloženi korona virusu

Britanska farmaceutska kompanija prošle je sedmice započela 2. i 3. fazu razvoja vakcine te za testiranja traži gotovo 10.000 odraslih i djece u Britaniji (EPA)

Pascal Soriot, izvršni direktor AstraZenece, koja razvija vakcinu protiv korona virusa na Univerzitetu Oxford, kaže da je prerano da ciljano izlože sudionike pokusa patogenu, no to bi moglo postati opcija ako pokusi naiđu na prepreke.

Britanska farmaceutska kompanija prošle sedmice je počela drugu i treću fazu razvoja vakcine te za testiranja traži gotovo 10.000 odraslih i djece u Velikoj Britaniji, prenosi Hina.

Određeni broj sudionika morat će se zaraziti tokom svoga svakodnevnog života kako bi iščitavanje podataka tokom trajanja studije u narednih nekoliko mjeseci bilo pouzdano.

O takozvanim testiranjima na ljudima naučnici su razgovarali kao o alternativnoj opciji, a dio toga procesa je da se volonteri koji će primiti vakcinu namjerno zaraze.

“Utrkujemo se s vremenom. Vidimo da u Evropi bolest već opada. Vrlo brzo će nivo bolesti biti nizak i postat će teško, tako da moramo raditi vrlo brzo”, rekao je Soriot.

 

“Ako zaraza padne na nizak nivo, možda će se morati razmatrati ciljane zaraze. No, smatramo da je sada prerano za to”, dodao je.

Kompanije i instituti za istraživanja trenutno rade na više od 100 vakcina, od kojih se desetak testira na ljudima, kako bi se spriječila respiratorna bolest za koju trenutno nema lijeka i koja je ubila gotovo 350.000 ljudi.

Soriot je kazao da je jedan tim sa Oxforda, koji je u aprilu počeo s ranim testiranjem ljudi na vakcinu kako bi utvrdio sigurnost i imunološke odgovore, već počeo dijeliti svoje početne rezultate.

“Trebali bismo vrlo skoro vidjeti rezultate”, rekao je Soriot.

Univerzitet Oxford je saopćio da bi opsegom šira ispitivanja mogla trajati između dva i šest mjeseci, ovisno o tome koliko se još sudionika zarazi virusom tokom javnozdravstvenih pokušaja da se uguši širenje zaraze.

Izvor: Agencije