Moguća slovenska vlada od tri stranke

Bratušek je Parlament krajem februara imenovao mandatarkom za sastav nove vlade (Reuters)

Mandatarka za sastav nove slovenske vlade Alenka Bratušek do četvrtka treba u Parlament poslati listu potencijalnih ministara, ali bi zbog zapleta u pregovorima četiri stranke oko koalicijskog ugovora njena vlada mogla biti manjinska i sastavljena od samo tri stranke, objavili su u ponedjeljak slovenski mediji.

Za sada je sigurno da u prelaznu vladu ulaze Pozitivna Slovenija (PS), kojoj je Bratušek na čelu, te Socijalni demokrati (SD) Igora Lukšiča i Demokratska stranka penzionera (DESUS). Građanska lista (GL) Gregora Viranta svoju odluku će donijeti u srijedu navečer.

Ljubljansko Delo, koje se poziva na izvore bliske mandatarki, navodi da je ona odlučna u namjeri da Parlamentu u roku predloži sastav nove vlade, pa i u slučaju da Građanska lista (GL) odustane od ulaska u koaliciju, te da neće pristati na njene dodatne zahtjeve vezane za program i raspodjelu ministarskih mjesta.

Veći utjecaj

Delo navodi da je Virant krajem sedmice zahtijevao više utjecaja svoje stranke u budućoj vladi za područje energetike i finansija, iako bi ministre za ta područja trebala predložiti Pozitivna Slovenija (PS) kao najveća stranka u sadašnjem sazivu Parlamenta.

U slučaju izostanka konačnog dogovora s Virantovom strankom, Bratušek računa da bi za novu vladu, uz 42 zastupnika iz tri stranke koje bi je sastavljale, glasalo još najmanje pet članova Parlamenta iz redova stranački nepovezanih zastupnika i predstavnika manjina, čime bi osigurala tanku natpolovičnu većinu za izbor i početak rada nove Vlade.

No u tom bi slučaju njena vlada bila samo prijelazno rješenje prema prijevremenim izborima koji bi se održali vjerojatno najesen, navode slovenski mediji.

Bratušek je Parlament krajem prošlog mjeseca imenovao mandatarkom za sastav nove vlade, pri čemu je za nju glasalo 55 zastupnika, a 33 su bila protiv. Vladi premijera Janeza Janše, koja do izbora nove obavlja tehničke poslove, time je bilo izglasano nepovjerenje.

Izvor: Agencije