Moguća obnova aviolinije Beograd – Priština

Uspostavljanje zračnog saobraćaja s Prištinom dio je Briselskog sporazuma, rekao je neimenovani izvor iz Vlade Srbije (AP)

Osamnaest godina nakon prekida aviosaobraćaja između Beograda i Prištine ta linija ponovo bi mogla biti uspostavljena nakon što je Vlada Srbije formirala Radnu grupu za normalizaciju vazdušnog saobraćaja na Balkanu.

Odlukom Vlade od 31. januara Radna grupa trebala bi naći rješenje za ponovno otvaranje zračnog prostora za civilni saobraćaj iznad Kosova, za uspostavljanje aviolinije Beograd – Prištna, ali i ponovno posjedanje radarskog položaja “Kopaonik”, s primarnim i sekundarnim radarom za vojne i civilne potrebe.

Uspostavljanje zračnog saobraćaja s Prištinom dio je Briselskog sporazuma, rekao je za dnevni list Blic neimenovani izvor iz Vlade Srbije.

Isti izvor ističe, međutim, da “mora da se vodi računa da ne upadnemo u zamku Prištine, da nam kroz ovo ne podmetne i pitanje vezano za kontrolu donjeg dijela vazdušnog prostora, koje sa civilnim saobraćajem nema veze”.

Kako je objasnio, riječ je o prostoru ispod 8.000 metara, koji je povezan sa suverenitetom i teritorijalnim integritetom zemlje, o kojem se uopće ne bi trebalo razgovarati, “jer je za civilni saobraćaj važno otvaranje vazdušnog prostora iznad 8.700 metara”.

‘Brojna albanska dijaspora’

“Treba da se zna da Beograd nije samo zbog briselskih obaveza zainteresovan za ovu vazdušnu liniju, već za tako nešto postoje i ozbiljni komercijalni razlozi”, rekao je sagovornik i dodao da je prištinski aerodrom interesantan za Air Serbiju zbog velike albanske dijaspore, s obzirom na to da s njega godišnje poleti 1,3 miliona putnika.

Odluka Vlade o formiranju Radne grupe stupa na snagu u nedjelju, 12. februara.

Za predsjednika Radne grupe imenovan je, kako je objavljeno u Službenom glasniku, ministar odbrane Zoran Ðorđević, dok će članove činiti predstavnici ministarstava odbrane, vanjskih i unutrašnjih poslova, građevinarstva, Kancelarije za KiM, Direktorata civilnog vazduhoplovstva Srbije, Kontrole letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA).

Po potrebi, postoji mogućnost uključivanja i ostalih eksperata u aktivnosti Radne grupe, koja će Vladi podnositi izvještaj o radu.

Izvor: Agencije