Moguć susret Putina i Erdogana naredne sedmice

Rusija i Turska su 2018. godine u Sočiju zaključile dogovor koji predviđa okončanje sukoba i postavljanje turskih posmatračkih položaja u području Idliba (EPA)

Predsjednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Recep Tayip Erdogan, mogli bi se sastati sljedeće sedmice u Moskvi, dok rastu napetosti u Siriji, objavio je Kremlj.

“Priprema se mogući sastanak na najvišem nivou u Moskvi 5. ili 6. marta”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi Hina, pozivajući se na AFP i ruske agencije.

Napredovanje snaga sirijskog predsjednika Bashara al-Assada u području Idliba, posljednjeg uporišta pobunjenika i oružanih grupa u Siriji, izazvalo je krizu između Moskve, glavne saveznice režima u Damasku, i Ankare, koja podržava neke pobunjeničke grupe.

Turska vojska u četvrtak je pretrpjela najteže gubitke u nekom napadu od početka svoje intervencije u Siriji 2016. godine, izgubivši više od 30 vojnika u napadima sirijske vojske.

Raniji susreti i razgovori

Erdogan i Putin telefonski su razgovarali u petak ujutro te izrazili zabrinutost stanjem u Idlibu, prema prethodnom saopćenju Kremlja.

Rusija i Turska su 2018. godine u Sočiju zaključile dogovor koji predviđa okončanje sukoba i postavljanje turskih posmatračkih položaja u području Idliba, ali dogovor je propao posljednjih sedmica, za što dvije strane jedna drugoj prebacuju odgovornost.

Od 2017. godine održano je pet samita Erdogana, Putina i iranskog predsjednika Hassana Rouhanija.

Posljednji je održan u septembra prošle godine u Ankari.

Izvor: Agencije