Moguć prvi korak ka vraćanju carina u EU

Arnaud Montebourg kaže kako sporazum između EU-a i Južne Koreje dozvoljava Francuskoj preduzimanje sigurnosnih mjera (Reuters)

Francuska je zvanično pozvala Evropsku uniju (EU) da počne sa kontrolom uvoza automobila iz Južne Koreje, kao prvog koraka ka mogućem ponovnom uvođenju carina.

Taj zahtjev je sadržan u pismu, koje je Evropskoj komisiji uputio Arnaud Montebourg, francuski ministar za industrijski razvoj, prenosi agencija AFP.

Nadzor uvoza

Zahtjev je sastavljen prema uslovima Sporazuma o slobodnoj trgovini između EU-a i Južne Koreje, koji dozvoljava preduzimanje sigurnosnih mjera kao odgovor na iznenadan rast uvoza u pojedinim “osjetljivim” sektorima.

Monteburg je prošlog mjeseca optužio južnokorejske proizvođače da su svoje proizvode prodavali po cijenama nižim od proizvodnih na evropskom tržištu.

Montebourg je rekao da Francuska ima pravo na preduzimanje takvog poteza, budući da je u januaru i februaru ove godine registrirala 50-postotni rast uvoza južnokorejskih automobila.

“Proces nadzora će zahtijevati da uvoznici, prije uvoza svojih automobila u Francusku, najprije traže odobrenje od Komisije”, rekao je on.

“To će nam omogućiti da procijenimo realan uticaj Sporazuma o slobodnoj trgovini u automobilskom sektoru”, dodao je Montebourg.

Peugoet u “dubokoj krizi”

Taj potez Francuske je bio očekivan, budući da je Monteburg prošlog mjeseca optužio južnokorejske proizvođače da su svoje proizvode prodavali po cijenama nižim od proizvodnih na evropskom tržištu.

Dva južnokorejska proizvođača su u poslednjih nekoliko godina načinila veliki korak na tržištu Evrope, pa je prodaja automobila marke “Hyundai” prošle godine porasla za 12 posto, a marke “KIA” za 11 posto.

Istovremeno, francuska automobilska industrija posrće. Najveći francuski proizvođač automobila “Peugeot” prošlog mjeseca je saopćio da je u prvoj polovini godine zabilježio gubitak od 819 miliona eura zbog „duboke krize“, i da je u toku proces otpuštanja 8.000 radnika.

Izvor: Agencije