Moguć prekid napada u Jemenu zbog dostave pomoći

UN pozvao koaliciju da prestane gađati aerodrom u Sani (AP)

Saudijska Arabija razmatra privremeno zaustavljanje zračnih napada koalicionih snaga protiv pobunjenika u Jemenu kako bi se omogućila dostava humanitarne pomoći, kazao je ministar vanjskih poslova Adel al-Jubeir.

U međuvremenu se nastavljaju borbe na jugu Jemena između pobunjenika Husija i boraca saveznika svrgnutog predsjednika Abd-Rabbu Mansoura Hadija, u kojima je poginulo najmanje 30 ljudi.

Saudijska Arabija će se konsultirati sa članicama koalicije o „pronalaženju određenih područja u Jemenu… gdje će sve zračne operacije biti pauzirane na određeno vrijeme kako bi se dozvolila isporuka pomoći“, naveo je Jubeir u saopćenju.

UN je više puta upozorio da se siromašni Jemen suočava sa velikom humanitarnom krizom.

Aerodrom u Sani

Jubeir je rekao da Saudijska Arabija „planira da formira centar na svojoj teritoriji koji će biti zadužen za koordinaciju humanitarne pomoći sa UN-om, donatorima i drugim agencijama“.

Upozorio je pobunjenike da „ne koriste situaciju“ ovog pauziranja napada. Saudijska Arabija će se „pozabaviti bilo kojim kršenjem vezanim za suspenziju zračnih napada“, rekao je.

U međuvremenu je UN rekao da bi koalicija trebala prestati gađati aerodrom u Sani.

„Nijedan avion ne može poletjeti ili sletjeti dok se piste popravljaju“, kazao je UN-ov humanitarni koordinator za Jemen Johannes Van Der Klaauw.

„Pozivam koaliciju da prestane gađani međunarodni aerodrom u Sani i da tako sačuva bitnu liniju za život”, kako bi humanitarni radnici mogli doći do onih koji su pogođeni konfliktom u Jemenu, kazao je.

Izvor: Agencije