Mogu li OI popraviti britansku ekonomiju

Olimpijske igre u Londonu okarakterizirane su kao veliki uspjeh. No, još se ne zna kakav utjecaj će takva pozitivna reklama imati na ekonomiju Velike Britanije i hoće li ulaganje od četrnaest milijardi dolara pomoći ekonomiji u zastoju.

Većina turista i takmičara vratila se kući, a London je upisao novo poglavlje u svojoj historiji. Sada se postavlja pitanje: kako unovčiti ogromnu investiciju i veliki uspjeh, odnosno, kako na osnovu Igara i dalje privlačiti turiste.

Marketinški stručnjaci smatraju da su ceremonije otvaranja i zatvaranja Igara potencijalni mamac za investitore iz kreativne industrije.

Povećan broj stranih investicija

“Trebalo bi napraviti ponovnu procjenu, naglasiti neke pozitivne atribute i ciljati ka stranim tržištima. U poređenju sa konkretnim stvarima to je možda malo i maglovito, ali, ako ništa, zahvaljujući igrama sada znamo u kojem smjeru se možemo dalje širiti”, smatra Graham Hales, direktor Interbrenda.

Broj stranih investicija zahvaljujući Igrama je povećan. Međutim, Martin Sorrell, direktor najveće svjetske oglašivačke kuće Wep, tvrdi da se još puno posla treba uraditi.

“Eurozona je još naš najveći trgovački partner. Samo 3 posto našeg izvoza odnosi se na Kinu. Sada se postavljaju dva glavna cilja. Ohrabriti direktne strane investicije, što je prepoznala i Vlada, a drugi je fokusirati izvoz na zemlje BRIKSA ili čak na 11 najbrže razvijajućih ekonomija, jer, htjeli mi to ili ne, taj dio svijeta je sada najatraktivniji“, govori Sorrell.

Olimpijske igre nisu popravile ekonomske pokazatelje. Britanija je i dalje u recesiji. Mnogi trgovci se žale kako su Igre odvratile turiste od kupovine. Međutim, nesporno je da su utjecale na internacionalnu reputaciju Velike Britanije, tako da se sada uz kulturu i tradiciju mogu pohvaliti gostoprimstvom i modernim atrakcijama.

Izvor: Al Jazeera