Mogu li ćumur i petrolej izliječiti sidu i rak

Piše: Snježana Mulić-Softić

– Dobar dan, jeste li vi dali oglas za prodaju lijeka protiv tumora, cisti, moždanih i srčanih udara?

– Jesam, evo imam još dvije bočice.

– Prvo mi recite od čega je taj lijek? Imate li neku dokumentaciju koja potvrđuje sve ovo što piše u oglasu – da liječi sve ove nabrojane bolesti? Imate li dozvolu za prodaju?

– Ma, šta ti imam govoriti, kakva dokumentacija, evo ti moj primjer: ja sam imala, gluho bilo, ono najgore i izliječila sam se. Doktori mi nisu vjerovali kad sam otišla na kontrolu.

– Dobro, ali od čega je napravljen lijek? Je li to po vašem receptu?

– Ma, ja sam to kupila od jedne žene iz Velike Kladuše i sad ja to prodajem. Tu ima aloa vere i još nečega, ne znam tačno. Uglavnom, pije se od jedne kapi do 15, pa unazad, pa onda po 25 kapi tri puta na dan… Cijena jedne bočice je 100 [konvertabilnih] maraka [50 eura]…

Ovako je tekao razgovor s izvjesnom Dinom, koja je putem prodajne internetske stranice Pik.ba ponudila “eliksir života”. U “opisu proizvoda” napisala je da, osim navedenog, liječi “pritisak, trigliceride, štitnu žlijezdu, masnoću u krvi i sve ženske bolesti”.

Recepti za sve bolesti

Na istom portalu, pod rubrikom “zdravlje”, prodaje se i lijek “koji uništava stanice tumora za 60 dana”, “lijek protiv raka”, “recepti za sve bolesti”, kao i “knjiga upotrebe MMS-a”, odnosno “čudotvornog mineralnog napitka” (od Miracle Mineral Solution), koji, navodno, liječi sidu, rak, autizam i mnoge druge bolesti.

Upravo taj posljednji preparat u Srbiji je ovih dana izazvao pravu pometnju, a nakon što su tamošnji ljekari objavili da on, zapravo, sadrži sredstvo za dezinfekciju nehlorisane vode i izbjeljivač koji se koristi u domaćinstvima te da može imati fatalne posljedice po one koji ga koriste, počevši od oštećenja disajnih puteva i probavnog trakta, preko opekotina, pa sve do smrti.

Uz sve to, distributeri u Srbiji tvrde da su prve količine tog preparata nabavljali u Bosni i Hercegovini, od Slobodana Maslića iz (Bosanskog) Šamca, a koji se predstavljao kao ljekar prirodne medicine i hemijski inženjer.

I zaista, Maslić ima svoju internetsku stranicu pod nazivom “Prirodna medicina”, ali na njoj više nema spornog proizvoda. Zapravo, on je svoju internetsku radnju gotovo pa zatvorio. Njegov posljednji post je iz februara ove godine, a među ponuđenim “lijekovima” više nema MMS-a, ali ima ugljeni prah i petrolej, opisan kao “lijek protiv raka, kojem je jedina mana što je jeftin”.

U tekstu o petroleju, ilustriranom fotografijom flaše s etiketom na kojoj piše: “Petrolej za osvjetljenje”, nekoliko je primjera o navodnom izlječenju raznih vrsta raka: neka porodica Schwartz iz Berlina, medicinska sestra iz Sremskih Karlovaca… Ispod teksta je i jedno pitanje, koje je postavio izvjesni Leka, a koji pita: “Da li postoji neko ko trenutno koristi petrolej i može da posvjedoči o njegovoj djelotvornosti? Neka se javi, neka progovori, da pomogne i ostalima…”

Iako je pitanje postavljeno prije pune dvije godine, na njega niko nije odgovorio.

Nestanak čudotvornog napitka

Sarajevski hirurg Ibrahim Cero smatra da liječenje preparatima koji nisu prošli proceduru kliničkog ispitivanja i registracije nadležne agencije za lijekove otvara mogućnost ne samo zloupotrebe, nego i štetnih efekata po zdravlje ljudi.

Za spomenute preparate koji se nude slobodnom internetskom prodajom kaže da nemaju nikakvu – ni eksperimentalnu, a ni naučnu studiju koja bi potvrdila navodne pozitivne učinke kod određenih oboljenja, pa ističe kako su moguće razne nuspojave, kao i trajni štetni efekti po zdravlje njihovih konzumenata.

O svemu tome htjeli smo razgovarati sa Slobodanom Maslićem, vlasnikom sajta “Prirodna medicina”, i pitati ga jesu li njegovi pripravci prošli analize, imaju li dozvole za prodaju te zašto je iz sadržaja povukao “čudotvorni  napitak – MMS”, pa smo nazvali sve ponuđene brojeve na stranici. Međutim, svi koji su se javili kazali su da to nije broj Slobodana Maslića, da oni ne prodaju nikakve lijekove, ne znaju šta je MMS, niti imaju “išta s tim”.

A vrlo brzo se uspostavilo da “ništa s tim” nemaju ni brojne državne, entitetske i općinske institucije u državi.

Tijana Spasojević, glasnogovornica Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine, rekla je da je, prema entitetskim zakonima o apotekarskoj djelatnosti, prodaja lijekova putem interneta zabranjena. Kada je riječ o pojedinačnim prodajama putem interneta, kaže da ti pripravci ne spadaju u lijekove, niti su kao takvi registrirani.

“Prometom lijekova na malo se mogu baviti samo apoteke kojima su entitetska ministarstva nadležna za poslove zdravlja izdala dozvolu. Fizička lica i nelicencirane ustanove time se ne mogu baviti i takav promet je nelegalan.”

MUP: Nema ih puno

Na Farmaceutskom fakultetu u Sarajevu su, pak, kazali da oni rade analize samo onih preparata koji im se dostave uz propisanu proceduru, ali da u njihovoj nadležnosti nisu analize preparata koji se prodaju putem interneta ili drugim kanalima.

Ni u Ministarstvu unutrašnjih poslova nemaju puno informacija o tome u čijoj je nadležnosti provjera internetske prodaje preparata za navodno liječenje. Irfan Nefić, glasnogovornik MUP-a Kantona Sarajevo, kaže da MUP radi samo na osnovu prijava koje neko podnese u vezi s nekim preparatom, osobom koja je spravlja ili prodaje, ali da ih “nema puno”.

Činjenicu da osobe koje imaju šteštne posljedice od navodnih lijekova koje kupe putem interneta ili druge oglasne prodaje, a njihove proizvođače ili distributere ne prijavljuju nadležnim organima, Cero posmatra kao mogući strah od reakcije ljekara koji učestvuju u njihovom liječenju te ističe kako u čitavom tom biznisu ima elemenata krivičnog djela.

Međutim, u Bosni i Hercegovini ne postoji jedinstven zakon kojim je uređeno tržište na socijalnim mrežama, niti je imenovan jedinstveni organ, ili inspekcija, koji bi o tome vodio računa, čime bi bile propisane i sankcije.

A ne nazire se ni mogućnost da će se to u doglednoj budućnosti desiti.

Izvor: Al Jazeera