Mogherini za intenzivnije pregovore s Vučićem i Thacijem

Dvije delegacije su, uz posredovanje Federice Mogherini, razgovarale satima u nedjelju u Briselu (Twitter)

Iz ureda visoke predstavnice Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federice Mogherini potvrđeno je, nakon sastanka s predsjednicima Srbije i Kosova, Aleksandrom Vučićem i Hashimom Thacijem, da je dogovoreno intenziviranje rada u narednim tjednima.

Uz potvrdu da je trilateralni sastanak održan u nedjelju, Europska služba za vanjske poslove kratko je navela kako je Mogherini s Vučićem i Thacijem imala “intezivne i produktivne razgovore o okvirima za sporazum za sveobuhvatnu normalizaciju odnosa dvije strane”.

Dogovorili su se da inteziviraju rad u narednim tjednima”, navodi se u pisanom saopćenju Evropske službe za vanjske poslove.

Prethodno su Vučić i Thaci, uz posredovanje Mogherini, razgovarali tri sata.

Vučić je nakon sastanka potvrdio kako je postignut “veoma važan dogovor, posebno za Srbe na Kosovu… ali i sve građane Srbije, a to je da se svi problemi rešavaju u miru, poštujući jedni druge i garantujući bezbednost građana”.

Vučić: Treba da dobijemo nešto, a ne ništa

“Naš interes je da sačuvamo nacionalne interese, ali i naš narod, tako da mu se ne dogodi ono što se ‘90-ih događalo našim sunarodnicima, i zato nastojimo da se pronađe kompromisno rešenje. Kompromisno rešenje će biti značajno za nas, jer svakako danas nemamo ništa. Ono što tražimo i za šta se borimo je da dobijemo nešto, a ne ništa. Treba da uradimo nešto ni iz čega što nam je ostavljeno”, rekao je Vučić.

Dodao je kako postoje pitanja na koja nema odgovora te je zato “veoma važan dogovor, jer šta ako bi tokom leta neko krenuo da zauzima sever Kosova”.

“Da li bi naš odgovor bio vojni ili da imamo novi ‘Bljesak’ ili ‘Oluju’? Politika Srbije mora biti odgovornija od one 1990-tih i 2000-tih. Moramo da sačuvamo narod na ognjištima, a ne smemo da dopustimo tragedije koje su se dešavale”, objasnio je Vučić.

Potvrdio je kako su otvorena mnoga pitanja, ali i priznao kako “nije preterani optimista i ne želi da ulazi u detalje”.

Najavio je da će se uskoro obratiti naciji, “kada bude video da li ima šanse da se napravi kompromisno rešenje”.

“Neću ništa potpisivati, već ćemo ići pred narod. Niko ne treba da se plaši samovlašća i donošenja odluka bez podrške naroda”, najavio je Vučić.

Thaci: Nema magičnog rješenja

Thaci je izjavio da se u Bruxellesu razgovaralo o okviru u kojem bi se trebao postignuti sporazum o punoj normalizaciji odnosa i pomirenju dva naroda, a ne o konkretnim pitanjima.

Sastanak je ocijenio “težim nego što se može opisati”.

“Nisam naivan da mislim kako postoji magično rješenje koje bi riješilo sve probleme iz prošlosti. Znam da ovim dogovorom obje strane mogu mnogo dobiti, ali istovremeno se plašim da ćemo, ako ne postignemo sporazum, izgubiti mnogo i obje strane će ostati izolirane”, rekao je Thaci.

Izrazio je optimizam i vjeru da će “narodi postići dogovor” te rekao kako “ostaje posvećen zajedničkom radu na respektivnom i mirnom načinu za postizanje mira između dvije zemlje”.

“Uvjeren sam da imamo dobar trenutak i pravo vodstvo za postizanje sporazuma. U suprotnom, smatram da ćemo završiti tako što će obje zemlje platiti vrlo visoku cijenu”, ocijenio je Thaci.

Konflikt dug cijelo stoljeće

Prema njegovim riječima, razgovori su bili komplicirani, ali s “pozitivnim tonovima u pogledu europske budućnosti obje zemlje”.

“Svjestan sam da je ovo konflikt dug cijelo stoljeće i da se radi o vrlo osjetljivoj stvari između dva naroda. Ali, naša prošlost, geografija i kultura nam nameću da moramo raditi na dobrosusjedskim odnosima”, rekao je Thaci.

“Živimo jedni pored drugih, blizu jedni drugih, poznajemo se međusobno i želimo izgraditi nove, normalizirane odnose među ljudima u regiji. Bez normalizacije odnosa Kosovo neće moći napredovati na putu EU integracija, kao što ni Srbija neće moći realizirati svoje europske snove. Zato ne bismo trebali biti taoci i žrtve gorke prošlosti, već trebamo gledati u budućnost. Kao što nam nije potrebno ni da budemo taoci mitova”, ocijenio je Thaci.

Zaključio je da na Kosovu i u Srbiji “danas nije patriotizam gledanje u prošlost, već je patriotizam zajednički rad na budućnosti, sporazumu i pomirenju”.

Izvor: Agencije