Mogherini: Uprkos poteškoćama, napredak u pregovorima Srbije i Kosova

'Evropa je posljednjih godina preuzela ulogu u upravljanju priljevom migranata', kaže Mogherini (EPA)

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini izjavila je za briselski sajt Politiko da, uprkos svim poteškoćama, postoji napredak u pregovorima između Srbije i Kosova.

Ona je rekla da svojim najvećim uspehom smatra nuklearni sporazum sa Iranom, ali je napomenula da “ne bi mogla da zaboravi” rad na Balkanu.

“Pratili smo Grčku i Severnu Makedoniju u njihovim pregovorima da okončanu spor koji je trajao više od dve decenije. Uprkos svim poteškoćama, unapređujemo pregovore između Srbije i Kosova kako bismo jednom zauvek okončali doba balkanskih sukoba”, rekla je Mogerini.

Izbjegnuta utrka u naoružanju

Kada je reč o sporazumu sa Iranom, naglasila je da je njime izbegnut scenario trke u naoružanju u regionu, koji bi predstavljao “noćnu moru”.

“I on se i dalje u potpunosti poštuje uprkos pokušajima da dođe do njegovog kolapsa”, rekla je.

Govoreći o migracijama, istakla je da do 2015. Evropa nije imala ulogu u upravljanju prilivom migranata i spasavanju života na Sredozemnom moru.

“Ovih godina preuzeli smo odgovornost za to, a broj pristiglih u Italiju opao je za 80 odsto. I mi smo izgradili nov odnos sa Afrikom, zasnovan na saradnji u najširem skupu pitanja, od migracije do borbe protiv terorizma, i najvećeg plana ikada za privatne investicije u Africi”, rekla je Mogerini.

Izvor: Agencije