Mogherini upozorila makedonske političare da se ne igraju vatrom

Makedonskog predsjednika Mogherini je još jednom pozvala da SDSM-u povjeri mandat za sastav nove vlade (EPA)

Visoka predstavnica Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini smatra da je situacija u Makedoniji zabrinjavajuća, te je izrazila strahovanje da bi tamošnja politička i institucionalna kriza mogla prerasti u međuetnički sukob koji bi se mogao proširiti i izvan makedonskih granica.

Ona je, poslije sastanka ministara vanjskih poslova Unije u Bruxellesu, poručila makedonskim političarima da se “ne igraju vatrom” i ne dozvole da dođe do međuetničkog sukoba.

Predsjednika Makedonije Ðorgea Ivanova još jednom je pozvala da Socijaldemokratskom savezu Makedonije (SDSM) i njenom predsjedniku Zoranu Zaevu povjeri mandat za sastav nove vlade.

Ukazala je i kako “postoje instrumenti za rješenje kao što su mudrost predsjednika, sposobnost Sobranja da nastavi s radom na izboru predsjednika parlamenta i upravljanje krizom bez stranog miješanja”, prenose makedonski mediji. 

“Vjerujemo da su to mogućnosti za prevazilaženje institucionalne krize. Postoje sredstva na tom cilju u Skoplju… Nadam se da će mudrost odnijeti prevagu”, zaključila je Mogherini.

Šefove diplomacija država članica EU informirala je o svom prošlotjednom posjetu Zapadnom Balkanu.

Lajčak: Mogherini se vratila frustrirana s Balkana

Njezin izvještaj s puta na Zapadni Balkan, slovački ministar vanjskih poslova Miroslav Lajčak ocijenio je u jednoj rečenici: “Mislim da se visoka predstavnica vratila frustrirana s balkanskog puta”.

“Europska unija postaje sve manje ozbiljan sugovornik u pitanjima proširenja, napustila je Zapadni Balkan, a posljedice su da su danas dvije tamošnje države pred raspadom, a tri u dubokoj krizi”, smatra Lajčak.

Po njegovim riječima, Unija je sa Zapadnog Balkana “istupila riječju i djelom”.

“Situacija na Zapadnom Balkanu jeste puna tenzija i izložena je unutarnjim, regionalnim, ali i globalnim izazovima. Ipak, to je regija koja ima kapacitet i snagu reagirati i zaustaviti takvo nešto pod uvjetom da postoji vjerodostojan eurointegracijski proces i to je naš dio posla. Od Vijeća ministara, ali i lidera EU-a očekujem da izraze jasnu i jaku podršku Zapadnom Balkanu u cilju njegove kredibilne eurointegracijske perspektive”, rekla je Mogherini uoči sastanka Vijeća ministara, kojim je predsjedavala.

Mogherini je, osim Makedonije, posjetila i Kosovo, Srbiju, Crnu Goru te Bosnu i Hercegovinu.

Izvor: Agencije