Mogherini: Unija podržava Ukrajinu

Mogherinijeva je razgovarala sa ukrajinskim ministrom vanjskih poslova Pavlom Klimkinom (AP)

Visoka predstavnica za vanjsku politiku i sigurnost EU Federica Mogherini danas je ponovila podršku Unije Ukrajini i zatražila od Kijeva i Moskve da izbjegavaju bilo kakve akcije zbog kojih bi napetosti mogle dodatno da eskaliraju.

Kako je javio AFP, Mogherinijeva je navela da je telefonom zvala ukrajinskog ministra vanjskih poslova Pavla Klimkina kako bi diskutovali o situaciji, u trenutku kada je Kijev optužio Rusiju da podstiče nemire na istoku Ukrajine i oko Krima.

“Europska unija osuđuje i ne priznaje ilegalno pripajanje Krima. Mi nastavljamo sa nepokolebljivom podrškom teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine. Bilo kakve akcije, koje bi mogle da vode daljoj eskalaciji sukoba moraju da izbjegavaju sve strane; mirno rješenje sukoba je jedino moguće rješenje”, navela je Mogherinijeva u saopćenju.

Ona je kazala da će EU nastaviti da prati situaciju i da će zvaničnici država članica u srijedu raspravljati o najnovijim dešavanjima.

Napeto na Krimu i u regiji Donbas

AFP podsjeća da je Rusija početkom ove nedjelje tvrdila da je spriječila terorističke napade na Krimu koje su spremali ukrajinski vojni obavještajci i odbila oružane napade, što je Kijev negirao.

Zaoštreni odnosi između Rusije i Ukrajine traju nekoliko posljednjih dana nakon što je Rusija optužila Ukrajinu da je sprovela akciju vojnog upada na području Krima.

Ruski predsjednik Vladimir Putin optužio je Kijev da koristi terorističke taktike kako bi isprovocirao novi sukob i destabilizirao Krim, regiju koju je Moskva anektirala 2014. godine.

Na njegove tvrdnje odgovorio je predsjednik Ukrajine Petro Porošenko izdavanjem naredbe ukrajinskim vojnim snagama stacioniranim u blizini Krima i oblasti Donbas da budu u stanju visoke vojne pripravnosti.

Rusija je njegovu naredbu shvatila kao otvorenu prijetnju pa je na anektirani poluotok Krim razmjestila napredni proturaketni obrambeni sustav S-400.

Izvor: Agencije