Mogherini: Ubrzati pregovore sa zemljama zapadnog Balkana

Federica Mogherini: Politika proširenja bila je jedna od uspješnih priča tokom pet godina mandata (EPA)

Šefica diplomatije Evropske unije Federica Mogherini je pozvala u srijedu EU da otvori nove i ubrza postojeće pristupne pregovore sa zemljama zapadnog Balkana.

“Vjerujem da bi bilo potrebno i ubrzati i mnogo investirati u pristupne pregovore, koji već traju sa zemljama zapadnog Balkana, kao i u naše snažno partnerstvo s onima koji još nisu kandidatske zemlje”, poručila je ona u završnom obraćanju pred Evropskim parlamentom u Strazburu.

Mogherini je u svom govoru, posvećenom rezultatima vanjske politike EU-a, ocijenila da je politika proširenja bila jedna od uspješnih priča tokom pet godina njenog mandata i mandata ovog saziva EP-a, prenosi Tanjug.

“Naša politika prema Balkanu, na Balkanu, ali prvenstveno s Balkanom, uspješna je priča, koja je imala težak početak i put od neočekivanja do uspostavljanja povjerenja i zajednički izazova”, kazala je Mogherini.

Kao primjer uspjeha evropske politike na Balkanu navela je sporazum Atine i Skoplja, poslije 27 godina bilateralnih problema.

‘Zaokruživanje evropskog kontinenta’

Istovremeno, šefica evropske diplomatije nije pomenula ulogu EU-a u dijalogu Srbije i Kosova.

“Možda ne uspijete, ali ako ste uporni i jasni u ciljevima, vrijednostima i principima, ponekad dobri rezultati dođu. Možda poslije 25 godina, sedam godina ili samo dvije godine”, poručila je Mogherini.

Ocijenila je da bi strateški velike greška i primjer “kratkovidosti” EU-a bilo ukoliko odluka o pokretanu pristupnih pregovora s Albanijom i Makedonijom ne bi bila donijeta u junu ili bi se odložila.

Mogherini je pred poslanicima EP-a zaključila da se zemlje zapadnog Balkana nalaze okružene zemljama članicama i da ona na politiku prema Balkanu gleda ne kao na proširenje, već kao zaokruživanje evropskog kontinenta.

Izvor: Agencije