Mogherini: Sad je sve na Skoplju i Atini

Evropska unija je najbolje osiguranje protiv konflikta, rekla je Federica Mogherini (EPA)

Visoka predstavnica Europske unije za vanjske poslove i sigurnost Federica Mogherini poručila je da će EU učiniti sve što je u njenoj moći kako bi podržala naredne korake u realizaciji sporazuma o imenu između Grčke i Bivše Jugoslavenske Republike Makedonije, međutim, “na državama, njihovim institucijama i građanima je da te korake poduzmu”.

Pod narednim koracima podrazumijeva multilateralnu diplomaciju, dijalog i suradnja.

“Nakon potpisivanja sporazuma, naredni koraci su u rukama dvije države, njihovih institucija i građana, dok smo mi kao EU spremni i dalje podržavari realizaciju sporazuma svim sredstvima kojima raspolažemo”, rekla je Mogherini u intervju za grčki Kathimerini.

Podsjetila je kako je “ideja Europe rođena u Grčkoj i sada iz Grčke može doći dašak svježeg zraka za cijelu EU”.

Evropska unija kao san generacije

“Za Bivšu Jugoslavensku Republiku Makedoniju sprorazum je katalizator na putu ka EU. Za obje države i cijelu regiju sporazum pokazuje da dijalogom, dobrosusjedskim odnosima i regionalnom suradnjom gradite zajedničku i prosperitetniju europsku budućnost za sve”, rekla je Mogherini.

Svjesna je i koraka koje je potrebno poduzeti na obje strane, uključujući ratifikaciju sporazuma u parlamentima dvije države.

Osvrćući se na najavu početka pregovora Makedonije s EU-om, rekla da je ta odluka sada u rukama Europskog vijeća.

Vjeruje da su sve balkanske države dio Europe i da trebaju biti i dio Unije.

“To je san moje generacije, koja je bila svjedok nedavnih ratova na europskom tlu i koja zna da je EU najbolje osiguranje protiv konflikta”, rekla je Mogherini.

Brisel i dalje koristi ime BJRM

Upitana je li zabrinuta zbog oštrih reakcija protiv sporazuma u obje države, Mogherini je odgovorila da je “EU svjesna osjetljivosti, kompleksnosti i povijesnog konteksta problema”, kao i da je “prirodno i razumljivo što je građanima i institucijama potrebno vrijeme da o sporazumu diskutiraju”.

U međuvremenu se oglasila i Maja Kocijančić, glasnogovornica Europske komisije, poručivši da će službeni Bruxelles koristiti ime Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija sve dok sporazum Atene i Skoplja u potpunosti ne bude proveden.

Prema njezinim riječima, i dalje postoji nekoliko koraka prije nego što se sporazum u potpunosti provede.

Potpuna primjena sporazuma o novom imenu Makedonije i promjena Ustava te bivše jugoslavenske republike su preduvjeti za njezino članstvo u EU i NATO, izjavio je grčki predsjednik Prokopis Pavlopoulos.

‘Sadašnje ime Makedonije širi iredentizam’

Po njegovim riječima, aktualno ime Makedonje “širi iredentizam”.

“Pitanje imena treba riješiti tako da se ne bi širio taj iredentizam. A da bi se to dogodilo, oni moraju revidirati Ustav”, rekao je grčki predsjednik.

Pavlopoulos je ponovio da Grčka nastoji održati prijateljske i dobrosusjedske odnose te podržava europske i euroatlantske integracije Makedonije, ali samo uz ispunjenje postavljenih uvjeta.

“Za svaki poziv za ovu zemlju, za integraciju u NATO i početak bilo kakvih suštinskih pregovora o pristupanju s EU-om, preduvjet je revizija Ustava, pa tek možemo govoriti o perspektivama. Sve to je nešto što je poznato i dogovoreno”, kazao je Pavlopoulos, a prenijeli grčki mediji.

Izvor: Agencije