Mogherini: SAD i EU ne slažu se o Iranu

Federica Mogherini
Mogherini kaže da su lideri i narodi sa Zapadnog Balkana postali svjesni važnosti međusobne saradnje (EPA)

Visoka predstavnica Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini kazala je u četvrtak kako postoje pitanja o kojima ne dijele isto mišljenje sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Mogherini je dala izjave za medije u stožeru NATO-a, u koji je došla kako bi nazočila sastanku ministara obrane zemalja članica Saveza, prenosi Anadolija.

Najavila je sastanak s ministricom obrane Sjeverne Makedonije Radmilom Šekerinskom te podsjetila kako je EU od početka snažno podržavao rješenje spora o imenu s Grčkom.

Mogherini će na sastanku ministara obrane zemalja članica NATO-a i europskih partnera govoriti o koracima koje je Europa poduzela u području sigurnosti.

Nekad zajednički stavovi, nekad ne

“Snažnija Europska unija u području obrane osnažit će NATO i omogućiti sigurnost na kontinentu”, rekla je Mogherini.

Upitana zašto ne nazoči konferenciji o Bliskom Istoku u Poljskoj, kazala je kako je važna suradnja EU – NATO i da je zato na sastanku ministara obrane zemalja članica NATO-a.

Podsjetila je kako će Bruxelles u petak posjetiti američki državni tajnik Mike Pompeo.

“Kako postoje pitanja u vezi s kojima imamo zajedničke stavove sa SAD-om, tako postoje i pitanja u vezi s kojima se ne slažemo. Imamo različita mišljenja o nuklearnom sporazumu s Iranom”, podsjetila je Mogherini.

Izvor: Agencije