Mogherini sa čelnicima balkanskih država u Briselu

Brnabić i Mogherini razgovaraju o procesu eurointegracija Srbije, evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, regionalnoj saradnji i dijalogu Beograda i Prištine (EPA)

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić sastao se večeras u Briselu sa visokom predstavnicom Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federicom Mogherini. Vođeni su razgovori o situaciji u BiH i o najnovijim dešavanjima na evropskom putu Bosne i Hercegovine.

Visoka predstavnica EU Mogherini je čestitala usvajanje seta zakona o akcizama kao bitnom koraku ekonomskog razvoja.

Predsjedavajući Zvizdić je naglasio da BiH pridaje izuzetan značaj političkom dijalogu s Evropskom unijom. 

Brnabić sa Mogherini

Premijerka Srbije Ana Brnabić također se sastala se u Briselu sa šeficom diplomatije Evropske unije.

Brnabić i Mogherini su razgovarale o procesu eurointegracija Srbije, evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, regionalnoj saradnji i dijalogu Beograda i Prištine, prenosi Tanjug.

Šefica EU diplomatije imat će bilateralne sastanke sa svih šest premijera prije nego što se pređe na zajedničku radnu večeru, koja će se održati u zgradi Evropske službe za vanjske poslove.

Situacija u regiji

Iz te evropske službe najavili su da će tokom radne večere zapadnobalkanske šestorke i šefice EU diplomatije fokus razgovora biti na razvoju situacije u regiji i perspektivama proširenje u 2018. godini.

To je godina kada će se partnerima u regiji ponuditi jedinstvena prilika da napreduju na putu eurointegracija, navodi se u Evropskoj službi za vanjske poslove.

U Briselu naglašavaju da se na pojačan angažman EU-a na Zapadnom Balkanu očekuje adekvatan odgovor svih šest partnera sa Zapadnog Balkana u cilju ubrzanja unutrašnjih reformi.

Izvor: Agencije