Mogherini: Sa Balkanom u EU-u onemogućiti rat na kontinentu

Federica Mogherini
Mogherini kaže da su lideri i narodi sa Zapadnog Balkana postali svjesni važnosti međusobne saradnje (EPA)

Šefica europske diplomacije Federica Mogherini izjavila je u utorak da Europska unija mora stabilizirati i ujediniti vlastiti kontinent uvođenjem Zapadnog Balkana u Uniju.

“Kako bi učinili rat nemogućim na našem kontinetu, potrebno je da ujedinimo Europu uvodeći Balkan u EU”, poručila je Mogherini, kako prenosi Tanjug.

Ona je u govoru o “Ulozi EU-a kao globalnog igrača” na Sveučilištu Oxford naglasila da će Europa biti jaka globalna sila samo ako završi posao na stabilizaciji vlastitog kontinenta i ako učini da se rat više nikad ne dogodi u Europi.

Mogherini: Lideri i narodi svjesni važnosti saradnje 

To će se, prema njezinim riječima, postići jedino ako se kontinent ujedini, odnosno i Zapadni Balkan postane dio Unije.

“Posljednjih godina imali smo značajne korake, počevši od sporazuma između Grčke i Sjeverne Makedonije, a važan napredak je i pored teških prepreka postignut u dijalogu Beograda i Prištine”, navela je Fedecika Mogherini.

Ona je ocijenila da su svih šest partnera u regiji proveli ključne reforme, a da su lideri i narodi sa Zapadnog Balkana postali svjesni važnosti međusobne suradnje.

“Da bi konsolidirali napredak na Balkanu, sada je vrijeme da otvorimo pristupne pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Nadam se da će naši lideri donijeti pravu odluku u idućim danima”, zaključila je Mogeherini.

Počasni predsjednik Europskog vijeća i bivši belgijski premijer Herman Van Rompuy izjavio je u utorak u Beogradu da je najveće jamstvo za trajni mir na Balkanu da sve države uđu u Europsku uniju.

Van Rompuy: Nephodno povjerenje Beograda i Prištine

“EU je najbolje jamstvo za dugotrajan mir na Balkanu, to je san mnogih, to je dugoročna perspektiva”, rekao je Van Rompuy na konferenciji “EU i Srbija: zajednička sudbina”, na kojoj je govorio i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Van Rompuy je kazao da je za postizanje sporazuma Beograda i Prištine neophodno da postoji međusobno povjerenje.

“Morate imati odnose u kojima može doći do povjerenja, mora se obnoviti povjerenje između Beograda i Prištine”, naveo je Van Rompuy.

Izvor: Agencije