Mogherini predvodi EU delegaciju na samitu Zapadnog Balkana u Londonu

Federica Mogherini će predvoditi delagaciju Evropske unije na samitu 9. i 10. jula u Londonu (Reuters)

Visoka predstavnica Evropske unije Federica Mogherini i evropski komesari Johannes Hahn i Julian King prisustvovat će samitu Zapadnog Balkana, koji će 9. i 10. jula biti održan u Londonu, najavljeno je u Evropskoj komisiji.

“Samit će se fokusirati na jačanje ekonomske stabilnosti regiona, jačanje sigurnosti i rješavanje političkih i zakonskih pitanja u cilju njegovanja pomirenja. To će biti i prilika za dalji napredak EU perspektive regiona”, piše u saopćenju EK-a.

Šefica EU diplomatije Mogherini će predvoditi delagaciju EU-a na samitu Zapadnog Balkana, koji se održava u okviru Berlinskog procesa u ponedjeljak i utorak u Londonu.

Pored visoke predstavnice, u delegaciji EU-a nalaze se i komesari za pregovore o pristupanju Johannes Hahn i komesar zadužen za sigurnost Unije Julian King.

U EK-u napominju da će samitu u Londonu prisustvovati lideri i ministri deset zemlja članica Unije i šest zapadnobalkanskih partnera.

Panel o sigurnosnim pitanjima

“Visoka predstavnica Mogherini i komesar Hahn prisustovat će sastanku šefova država i vlada koji će biti održan u utorak poslije podne. Komesar King i komesar Hahn bit će prisutni i na sastancima ministara vanjskih i unutrašnjih poslova, koji su planirani za ponedeljak, kažu u EK-u.

U Komisiji dodaju da će komesar Hahn, zajedno s ministrima vanjskih poslova, predstavnicima mladih i civilnih društava učestvovati na panelu “Vrijeme za pitanja”.

On će održati i uvodni govor na dan samita u utorak.

Komesar King bi trebao govoriti na panelu posvećenom sigurnosnim pitanjima, koji će se fokusirati na saradnju EU-a i Zapadnog Balkana u oblasti borbe protiv terorizma, radikalizacije i sajber kriminala, najavljeno je u EK-u.

Izvor: Agencije