Mogherini pozvala bh. političare da preuzmu odgovornost

Federica Mogherini
Uvjerena sam da politički čelnici i narod u BiH mogu krenuti naprijed po pitanju reformi, na jedinstven način, poručila je Federica Mogherini (Reuters)

Visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku Europske unije Federica Mogherini smatra da je potrebno potaknuti političke čelnike u Bosni i Hercegovini da preuzmu odgovornost i brzo formiraju vlade koje će provesti Reformsku agendu.

Izjavila je to nakon sastanka ministara vanjskih poslova članica EU-a, održanom u ponedjeljak u Bruxellesu, kojem je tema bila situacija u Bosni i Hercegovini nakon provedenih općih izbora.

“Jedna sam od onih koja je vidjela neočekivane pozitivne korake koje je Bosna i Hercegovina uspjela uvesti od 2014. pa do ove godine”, kazala je Mogherini.

Poslije izbora, dodala je, “naravno da postoje poteškoće”.

‘Specifično organizirana zemlja’

“Bosna i Hercegovina je dosta specifično organizirana zemlja, ali sam uvjerena da politički čelnici i narod u njoj mogu krenuti naprijed po pitanju reformi, na jedinstven način”, poručila je Mogherini.

Prema njezinom mišljenju, pitanje izbornog sustava u Bosni i Hercegovini “treba riješiti što je prije moguće i naći ravnotežu između potrebe da se pomiri jedinstvena postavka zemlje i standardi EU-a”.

“Vjerujem da se, nakon što se formiraju vlade i Reformska agenda vrati na put, to pitanje može riješiti na kooperativan način”, rekla je Mogherini.

Izvor: Agencije