Mogherini ponovo poziva na ukidanje taksi, Kosovo ne odustaje

Federica Mogherini
Mogherini je ocijenila da dolazak članova kosovske delegacije u Brisel demonstrira značaj koji kosovske vlasti pridaju procesu normalizacije (Reuters)

Visoka predstavnica EU-a Federica Mogherini u utorak je u razgovoru sa članovima skupštinskog izaslanstva Kosova za dijalog s Beogradom ponovila potrebu za što hitnijim ukidanjem pristojbi koje je Kosovo uvelo na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, priopćila je Služba za vanjsku politiku i sigurnost EU-a (EEAS), kako prenosi Beta.

Mogherini se u Bruxellesu sastala sa članovima izaslanstva koje je 15. prosinca prošle godine Skupština Kosova izabrala za dijalog Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa.

Pozdavljajući imenovanje tog izaslanstva, visoka predstavnica ocijenila je da dolazak njezinih članova u Bruxelles demonstrira značaj koji kosovske vlasti pridaju procesu normalizacije, koja je preduvjet za europski put Kosova, kao i potrebi da surađuju u dijalogu Prištine i Beograda, koji se odvija uz posredovanje EU-a, navodi se u priopćenju.

U razgovoru sa članovima izaslanstva Mogherini je ponovila važnost ukidanja carinskih pristojbi koje je Vlada Kosova uvela krajem prošle godine na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Delegacija: Takse ostaju dok Beograd ne promijeni ponašanje

“Postizanje sveobuhvatnog, pravno obvezujućeg sporazuma o punoj normalizaciji odnosa u svjetlu dijaloga Prištine i Beograda zahtijeva ozračje koje doprinosi dobrosusjedskim odnosima, uz poštivanje i provođenje ranijih sporazuma i izbjegavanje postupaka i izjava koji su nespojivi s ukupnim interesima i strateškim ciljevima regije”, navodi se u priopćenju.

No, nakon sastanka na kojem je Mogherini ponovno zatražila ukidanje pristojbi članovi kosovskog izaslanstva ponovili su da odluka neće biti promijenjena sve dok Beograd ne promijeni ponašanje, prenosi Tanjug.

“Tarife neće biti ukinute bezuvjetno, a Srbija mora prekinuti s kampanjom povlačenja priznanja kosovske neovisnosti”, kazao je član izaslanstva Shpend Ahmeti.

Prema njegovim riječima, nedavno osnovani tim ima “isključivu odgovornost” da pregovara o, kako kaže, konačnom sporazumu sa Srbijom, uz konzultacije s ostalim kosovskim dužnosnicima.

“Naša poruka EU-u jest da smo mi spremni. Mi smo jedna ekipa koja predstavlja Kosovo i spremni smo razgovarati o otvorenim pitanjima”, kazao je Ahmeti i dodao kako to ne treba pogrešno shvatiti kao njihovu spremnost na bilo kakve kompromise samo zbog priznanja od Srbije.

Najava pojačane dinamike razgovora

Nakon razgovora u Bruxellesu članovi tima najavljuju pojačanu dinamiku razgovora u idućem razdoblju.

Kosovska je strana u Bruxellesu iznijela očekivanja da će tijekom dijaloga biti pokrenuta i pitanja rasvjetljavanja sudbine nestalih i ratne odštete.

Fatmir Limaj, koji je zajedno s Ahmetijem na čelu tima, očekuje da se dijalog više neće voditi “po odvojenim pitanjima” nego da će se ići na sveobuhvatan sporazum sa Srbijom, koji bi, kako kaže, trebao podrazumijevati “međusobno priznanje”.

“Odnosi između Kosova i Srbije nisu normalni i ovdje smo kako bismo vratili stvari u normalu. Predstavili smo niz uvjeta koje Srbija treba ispuniti kako bi bili stvoreni normalni uvjeti za nastavak dijaloga”, kazao je Limaj.

Izvor: Agencije