Mogherini: Novo poglavlje EU-a i Irana

Federica Mogherini je razgovarala s Mohammadom Javadom Zarifom i Hassanom Rouhanijem (EPA)

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini pozdravila je tokom posjete Teheranu novo poglavlje u odnosima s Iranom, javlja Srna.

“Sporazum o iranskom nuklearnom programu, koji je postignut 14. jula između Teherana i velikih sila, otvorit će novo poglavlje u odnosima između Irana i EU-a”, izjavila je Mogherini na zajedničkoj konferenciji za novinare s iranskim ministrom vanjskih poslova Mohammadom Javadom Zarifom.

Mogherini je, tokom prve posjete Teheranu nakon što je zaključen historijski sporazum o iranskom nuklearnom programu, razgovarala sa Zarifom i predsjednikom Irana Hassanom Rouhanijem.

Nastavak saradnje s IAEA-om

Zvaničnici su razgovarali o zajedničkoj posvećenosti provođenju sporazuma koji je usmjeren na ograničavanje civilnog nuklearnog programa Irana u zamjenu za postepeno ukidanja međunarodnih sankcija i uspostavljanju dijaloga na visokom nivou.

“Na isti način na koji smo uložili napore da postignemo sporazum, moramo se koncentrirati i na njegovu striktnu i kompletnu primjenu da bi naš narod i čitav svijet imali koristi”, rekao je iranski predsjednik.

Iranski ministar vanjskih poslova je istakao da je Iran uvijek poštovao svoje obaveze i dodao da će Teheran nastaviti saradnju s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju.

On je dodao da se nada da će Sjedinjene Američke Države i EU nastaviti provoditi svoje obaveze.

Izvor: Agencije