Mogherini: Novinarima omogućiti da bez straha rade svoj posao

Mogherini je nedavno potaknula političke čelnike u Bosni i Hercegovini da preuzmu odgovornost i brzo formiraju vlade (EPA)

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini je povodom Međunarodnog dana okončanja nekažnjavanja zločina protiv novinara poručila da demokratija ne može da opstane bez slobodnih, raznovrsnih i nezavisnih medija.

Pozvala je sve zemlje Evropske unije i van nje da ispune svoju obavezu i zaštite novinare i slobodu izražavanja.

“Slobodni mediji su kičma slobodnih društava i njihovo podrivanje znači podrivanje naše slobode”, izjavila je Mogerini.

Ocenila je da novinari i medijski akteri širom sveta treba da insistiraju na tome da države, predstavnici vlasti, korporacije i celokupno društvo preuzmu odgovornost za svoje poteze.

Počinioci napada ostaju nekažnjeni

Ipak, previše njih se, kaže Mogerini, suočava sa pretnjama i napadima samo zbog činjenice da rade svoj posao, dok počinioci napada ostaju nekažnjeni.

“Na današnji dan, koji je, Rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, proglašen Međunarodnim danom kojim se okončava nekažnjavanje zločina protiv novinara, odajemo poštu svim novinarima širom sveta koji su izgubili živote i pretrpeli napade obavljajući svoju profesiju. Takođe odajemo počast onim hrabrim novinarima koji su nastavili posao svojih kolega koje nisu više u mogućnosti da vode svoje istrage”, navodi u saopštenju Mogerini.

Šefica diplomatije EU-a podsetila je na ubistva evropskih istraživačkih novinara Dafne Karuane Galicije i Jana Kucijaka i ocenila da nema regiona u svetu više koji je imun na ovakve zločine.

Pozvala je na temeljitu istragu i procesuiranje ovih zločina, uključujući i ubistvo saudijskog novinara Džemala Hašogdžija u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2. oktobra.

“Ima mnogo zemalja u kojima postoji zabrinjavajuća tendencija sužavanja i pogoršanja prostora za slobodno novinarstvo, često tako što se u pitanje dovodi kredibilitet medija kako bi se diskreditovao i oslabio njihov rad. Novinarima je potrebno okruženje gde mogu da rade bezbedno, na internetu ili van njega, bez straha da će biti maltretirani, političkog pritiska, cenzure i progona”, poručila je Mogerini.

Jače preventivne mjere

Šefica diplomatije EU-a u svom saopštenju navodi da snažan pravni sistem mora da zaštiti medijske kuće i novinare kako bi oni mogli da potpuno nezavisno obavljaju svoj posao.

“U vremenu kada je broj dezinformacija u porastu posebno je važno da se novinarima garantuje iznošenje tačnih informacija, u cilju dobrobiti i interesa svih građana”, smatra Mogerini.

Najavila je da će EU nastaviti da koristi sve odgovarajuće instrumente svoje spoljne politike, kao i finansijske podrške, kako bi se poboljšao kvalitet novinarstva, dostupnost javnim informacijama i sloboda izražavanja.

“Sve zemlje unutar i van EU-a imaju obavezu da zaštite slobodu izražavanja i bezbednost novinara tako što će obezbediti pravno okruženje koje će pretnje novinarima shvatiti ozbiljno i energično procesuirati postojeće napade. Očekujemo da se ojačaju sve preventivne mere, mobilišu svi akteri i stvore nacionalni bezbednosni mehanizmi, u skladu sa Planom akcije UN-a za bezbednost novinara i pitanjem nekažnjavanja”, zaključila je Mogerini.

Izvor: Agencije