Oglasi

Mogherini: Ne pokušavamo formirati evropsku vojsku

Visoka predstavnica EU istaknula je da su inicijative EU-a u oblasti odbrane u potpunosti u skladu sa NATO-om.
Francuski predsjednik Emmanuel Macron ranije je rekao da se Evropa neće moći braniti "bez prave evropske vojske"EPA - Arhiva

Visoka predstavnica Evropske unije (EU) za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini je izjavila da u Briselu ne pokušavaju formirati nikakvu evropsku vojsku.

"Ne pokušavamo formirati evropsku vojsku, niko ovdje ne govori o evropskoj vojsci. Ulažemo kako bi zemlje članice bili akteri koji mogu pružiti više sigurnosti u regiji ali i u svijetu", rekla je Mogherini novinarima nakon sastanka Vijeće za vanjske poslove EU-a održanog u Briselu, prenosi Anadolija.

Istaknula je da su inicijative EU-a u oblasti odbrane u potpunosti u skladu sa NATO-om, dodajući da Unija pomaže zemljama članicama da efikasnije koriste sredstva namijenjena za odbranu.

Podrška vojsci

Naglasila je da zemlje članice EU-a u potpunosti imaju suverena prava nad svojim nacionalnim snagama.

Na kraju je istakla da Evropska unija nije vojna unija niti će, kako je kazala, ikada biti.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron ranije je rekao da se Evropa neće moći braniti "bez prave evropske vojske".

Predsjednik Rusije Vladimir Putin također je ocijenio da bi formiranje takvih snaga bila "pozitivna" stvar, a podršku evropskoj vojsci dao je i mađarski premijer Viktor Orban.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.